Ieri, la vreme de seara cu fulgi anemici si frig sanatos, s-au strans o grupa de cetatence.  Nu va inchipuiti ca s-au strans ca sa se harjoneasca impreuna cu jandarmii si nici ca sa demonstreze.  Caci sunt jupanese si duduci trecute prin multe si stiu ca adevaratele shimbari vin in primul rand dinlauntrul nostru, al tuturor.

Una dintre ele, gazdoaica adica,  pregatise nevoie mare de castroane cu felurite  potriveli de taietei venite din Kitai.  Alaturi, o seama de salate mestesugite.

Zana voastra, dama sociabila, era si ea pe lista de invitati.  Si avea de intors gazdoaicei o ditamai cutie, vremelnic  ocupata de o indecenta cantitate de prajitura Lica (o stiti voi, cea cu foi crocante si umplutura de nuci si caramel, dupa moda priceputelor noastre mame si bunici).

Cu vreo doua ore inainte de plece de acasa, Zana privi cutia rotunda si goala si se simti vinovata.  Mancase aproape singura toata prajitura aia, iar acum simtea o neliniste creascanda: nu putea restitui recipientul in aceasta dezolanta stare. Musai sa il umple cu ceva!

Asa ca pregati niste prajiturele cu nuci, ovaz si ciocolata.

Ingrediente

100g faina

1/4 lingurita bicarbonat de soda

1/4 lingurita sare

1/4 lingurita praf de copt

125g unt, la temperatura camerei

100g zahar brun

100g zahar tos

1 ou

1 lingurita esenta de rom

50g miez de nuca, tocat cu cutitul

100g fulgi de ovaz

50g ciocolata neagra, tocata cu cutitul

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.  Pregateste doua tavi acoperite cu hartie de copt.

Intr-un castron, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de soda si sarea. In alt castron, mai incapator, amesteca cu mixerul untul, cele 2 tipuri de zahar, esenta de rom si oul.  Adauga apoi amestecul cu faina, putin cate putin, amestecand in continuare.  La final, adauga fulgii de ovaz, ciocolata tocata si nucile tocate si amesteca cu o lingura.

Ia cu lingura din compozitie si aseaza pe tava, lasand distanta de cativa centrimetri intre prajituri, care se vor mari la copt.  Iti vor iesi vreo 18 – 20 bucati.

Pune tavile in cuptor, timp de 15 minute, rotindu-le intre ele la jumatatea coptului.  La final, stinge cuptorul, intredeschide usa acestuia si lasa tavile in cuptor inca 5 minute.  Scoate tavile din cuptor si lasa inca 5 minute.  Ia prajiturile cu o paleta si pune-le pe gratare, sa se raceasca.  Cand sunt complet racorite, pune-le intr-o cutie de metal si pastreaza-le pana la o saptamana.  Sau du-le la o petrecere de cucoane, unde se vor termina in aceeasi seara. 🙂  Doamnelor si domnisoarelor, sper ca v-au placut.

 

 

5 Comments

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.