Un chec din capitolul ‘m-am decis sa nu mai mananc dulciuri si asta e doar una dintre rezolutiile de Anul Nou pe care am aruncat-o la cos’.  Bof, cum zice frantzuzu’.  Sa va spun, mai bine, cum si cand se nasc ideile mele de auto-sabotare.

Sunt in masina, pe drum spre casa. Imi e foame, simt cum o perfida hipoglicemie pune stapanire pe mine.  Incep sa inventariez in minte continutul camarii si al frigiderului.  Asadar, zahar am, faina am, oua am.  Parca as mai avea si niste stafide, plus coaja aia de portocala zaharisita de la magazinul grecesc.  Unt – atentie la mine, Piticule! – am vreo 4 pachete, ca ma ramolesc si am cumparat de doua ori in aceeasi zi.  Mai bine as gati niste peste, ca are fosfor si ajuta la memorie.  Helas, e prea tarziu! Simt deja in nari mirosul checului cald, abia scos din cuptor.  Vad marginile brune, usor caramelizate, pe care le voi ciuguli cu un simt al urgentei de-a dreptul caraghios.  Imi inchipui deja micul dejun de maine, cand voi aseza feliile pe o farfurioara, alaturi de o cana cu lapte si o mandarina parfumata.  Nu mai am scapare, rotile imense ale Sortii s-au miscat, scartaind, si au decis.  Sunt sortita checului asta si el imi e sortit mie.

Ingrediente

180g unt – scoate-l din timp din frigider, sa fie moale

165g zahar brun

3 oua

200g faina

1 lingura praf de copt (eu am folosit unul nou, cu sofran, de la dr. oetker)

135g stafide + coaja de portocala zaharisita, taiata in patratele

1 lingura de rom

4 linguri de suc de portocale

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.  Unge cu unt si tapeteaza cu putina faina o forma de chec.

Intr-un castronel, pune stafidele sa se inmoaie in romul amestecat cu 2 linguri de suc de portocale.

Cerne faina impreuna cu praful de copt.  Bate cu mixerul untul moale impreuna cu zaharul, pentru a obtine o crema aerisita, fluffy.

Bate ouale si adauga-le treptat peste untul cu zahar, omogenizand bine dupa fiecare transa de ou.  Adauga acum, putin cate putin, faina cu praf de copt. Daca ti se pare ca ai obtinut o compozitie prea densa, subtiaza cu restul de suc de portocale.  Scurge bine stafidele si adauga-le impreuna cu patratelele de coaja de portocala, bine stoarse de sirop.  Amesteca usor, ca sa se incorporeze omogen.

Toarna in forma si coace pana cand o scobitoare infipta in centrul checului iese curata (cam 40 – 50 minute).  Lasa sa se racoreasca putin in forma, desprinde marginile si rastoarna pe un gratar, sa se raceasca de tot.   (OK, intre timp ai voie sa ciugulesti si tu putin din marginile alea crunchy si aurii 🙂 )

 

13 Comments

  1. Smaranda, I can’t never tell what’s moe delicious: your postings, or your recipes… Still debating… So far I think it’s a tie…

  2. Chec si pandispan, preferatele mele.. Azi voi avea oarece vorbe cu nefasta. Pana una alta ma duc sa culeg ceva stafide. :))

    • Zana Eficientei Reply

      Rower, vezi sa le culegi asa, mai coapte 🙂 🙂

  3. coaja de portocala? fataaaa, ai ajuns in sapa de lemn?

    maine poimaine te vad ca faci prajituri din invelisul alb.

  4. Mai zana, eu am ajuns la tine prin intermediul lui Cookie. Mi-a lasat gura apa chestia asta..o sa te citesc in fiecare zi de-acum incolo 🙂

    HUGS!

    • Zana Eficientei Reply

      Deea, te astept cu mare placere. Si eu sunt o admiratoare a lui Cookie, asa ca we share more than one thing. 🙂

  5. o reteta extraordinara!!am gatit aseara checul si toata familia mea a fost incantata!!multumesc!!

    • Zana Eficientei Reply

      Cu placere, Eliza! Te astept si pe noul blog – zanaeficientei.ro, cu cele mai noi retete!

Reply To Cristina Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.