Quinoa e una dintre cele mai smechere boabe cu care am avut de-a face.  Palida si benigna, nu ai zice ca e inrudita cu sfecla rosie si spanacul.  La fel de bine cum nu-ti poti da seama ca e, de fapt, o pseudocereala.  Nici gloria ei trecuta nu e evidenta: boabele astea mici erau ‘mother of all grains'(chisaya mama) la azteci, depasite in prestigiu numai de cartof si urmate de aproape de porumb.  Insusi imparatul incas era cel care semana primele graunte de quinoa ale viitoarei recolte!  Ulteriori, conquistadorii spanioli au catalogat-o drept ‘mancare pentrun indieni’ si i-au interzis cultivarea, sub amenintarea pedepsei cu moartea.  Bravo lor! 🙁

Acum ajungem la partea aia plicticoasa, cu nutritia.  Suprinzator de bogata in proteine de cea mai buna calitate (12 – 18%), quinoa este si o sursa buna de fibre, fosfor, cupru, magneziu si fier.  Cu un continut ridicat in lysina, aminoacid important in procesele de crestere si reparare tisulara, quinoa poate inlocui cu succes carnea in dietele vegetariene.  Nu contine gluten – asa ca e usor digerabila si a fost selectionata ca potential aliment pentru membrii misiunilor NASA in spatiu.  Previne si ajuta in tratamentul unui liste lungi de boli – le gasesti pe toate, in detaliu, aici.

Singura precautie necesara, atunci cand pregatesti quinoa, este sa speli bine boabele inainte de a le pune la fiert, pentru a inlatura saponinele amare cu care sunt acoperite.  Fie pui quinoa la inmuiat, acoperita cu apa, vreo 2 ore, fie o pui intr-o strecuratoare si o speli bine de tot, sub jet de apa rece, frecand boabele intre ele.  Ca sa fi sigur ca ai scapat de saponine, gusta cateva boabe – daca gustul amarui a disparut, esti gata.

Sunt o multime de retete cu quinoa pe net – salate, supe, garnituri, deserturi.  O poti folosi in loc de couscous sau orez cam in orice preparat.  Eu am ales un pudding de quinoa cu lapte si fructe.

Ingrediente

(pentru 10 pahare de desert)

2 cesti de quinoa, bine spalata si scursa

4 cesti de apa

3 cesti cu lapte

200 ml frisca lichida

1 ceasca cu zahar tos

2 galbenusuri

1 baton de vanilie

1 cutie cu amestec de fructe de padure congelate

2 linguri zahar

1 dusca de coniac

4 linguri dulceata de morcovi cu miere (aveam un borcan cu chestia asta artizanala, adus din Grecia)

1 praf de scortisoara

Pui la fiert quinoa – proportia e intotdeauna aceeasi, 1 masura de quinoa la 2 masuri de apa.  O lasi sa fiarba la foc mic, acoperita cu capac, cam 15 – 20 de minute.  O limpezesti sub apa rece si o lasi sa se scurga bine.

Intr-o oala potrivita, amesteci quinoa fiarta cu laptele, frisca lichida si zaharul si o pui din nou la fiert.  Batonul de vanilie il despici in doua pe o latura, razui in oala boabele cele mici si negre de vanilie.  Pui si batonul la fiert – il vei scoate cand fiertura e gata.  Lasi sa fiarba, la foc mic, cam o jumatate de ora, amestecand din cand in cand.

Dai deoparte, sa se racoreasca un pic.  Bati galbenusurile cu furculita, intr-un bol.  Adaugi cate putina fiertura de quinoa peste ele, cate o lingura odata – faci asta ca sa nu se coaguleze galbenusurile.  Cand amestecul din bol e omogen, il torni in oala, pui din nou pe foc mic si amesteci energic – nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca.  Scoti batonul de vanilie si lasi sa se racoreasca bine.

Separat, intr-o craticioara pui fructele de padure congelate si zaharul – lasi sa se topesca totul, amestecand usor, sa nu sfarami boabele.  Adaugi si dusca de coniac si mai lasi cateva minute, sa se evapore alcoolul.  Dai deoparte, sa se racoreasca.

Pui in pahare, cesti sau castroane mici, dupa tipicul asta: pe fund, un strat de fructe de padure sau de dulceata, apoi paharul umplut cu fiertura de quinoa.  La frigider pana a doua zi, presarat cu un strop de scortisoara si gata! Rezultatul e special, pentru ca – spre deosebire de orez – quinoa pastraza un crunch de paste al dente. Fanii inraiti mi-au spus ca desertul cu quinoa e o varianta upgraded a combinatiei, citez, „intre orez cu lapte si coliva”.

2 Comments

Reply To Georgiana Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.