Tineti minte agrisele, zmeura si coacazele de zilele trecute?  M-am tot scarpinat in crestet  – oare ce sa fac eu cu fructele astea, ca sunt degraba perisabile?  Am multe ‘ solicitari’ 🙂 pentru retete mai dietetice, de vara, pe care promit ca le voi onora in zilele care urmeaza.  Cu fructele astea, zau daca m-a lasat inima mea de zana sa incerc altceva decat un desert stratificat si foarte indepartat de orice dieta.

Ingrediente

300g agrise roz + 4 linguri de zahar + 2 linguri de apa

1 plic pudding de vanilie dr oetker + 3 linguri de zahar + 650ml lapte

120g biscuiti (eu am folosit speculoos, dar pot fi si digestivi sau petit beurre) + 35g unt topit

300ml frisca lichida de soia (aveam o cutie de ceva timp in camara, am vazut ca are numai ingrediente naturale – soia, ulei de palmier – si mai putine calorii decat cea din lapte)

cateva boabe de zmeura, coacaze rosii sau capsuni

Biscuitii ii pui in robot/ blender si ii sfarami, apoi ii amesteci un untul topit – sa arate ca niste firimirturi.  Daca vrei dieta, renunti la unt si cumperi biscuiti speciali low-carb, din cei pentru diabetici. Iar daca nu vrei sa murdaresti blenderul pentru un pumn de biscuiti, ii pui intr-o punga, o inchizi bine si ii zdrobesti cu un sucitor.

Agrisele (pot fi cam orice fructe rosii, nu neaparat agrise) le cureti de codite si de varfuri si le pui intr-o craticioara cu apa si zaharul.  Lasi pe foc potrivit cam 15 minute, amestecand din cand in cand si zdrobind boabele cu dosul lingurii de lemn, pana cand obtii un fel de dulceatzo-compoto-sos.
Pudding-ul de vanilie il prepari asa cum scrie pe plic – stiu, ar fi trebuit sa fac o crema de vanilie de casa, dar mi-a ajuns cu caldurile astea langa plita :). Singura nuanta e ca ii pui mai mult lapte decat in reteta de la fabricant, ca sa iasa mai fluida.

Frisca de soia s-a dovedit o surpriza excelenta – se bate imediat (cu conditia sa o pui cu cateva ore inainte la frigider), nu are un gust rau (se simte un pic soia, dar nu-i mare bai) si e gata indulcita cu zahar de sfecla rosie.

In final, tot ce faci e sa asamblezi in pahare, cupe, cesti sau boluri mici – in straturi alternative de compot de agrise, crema de vanilie si biscuiti.  Deasupra pui frisca si decorezi cu fructele rosii.  Bun, acum ca am incheiat si cu desertul asta, sa ma duc sa studiez problema retetelor light.  Tineti aproape si, ca sa nu va plictisiti, luati un pahar de desert, ca dieta poate sa mai astepte si pana maine. 🙂

17 Comments

  1. Eu mai intru pe site’uri cu profil gastronomic, dar ca la tine nu salivez niciunde! Tu chiar esti Zână! Mi-e rău de poftă! Mă duc să-mi fac o omletă! 😀

  2. Bine ca Georgiana a plecat sa+si faca omleta!iar eu sint sigura ca servesc cite deserturi vreau!

    • Zana Eficientei Reply

      hehehe, vigilenta, nu gluma …ai un ochi in ceafa?

  3. oricum ziua ideala in care se incepe DIETA trebuie sa indeplineasca 2 conditii: sa fie 1 ale lunii SI sa fie luni!

  4. … bine ca n-am zis sa fie si inceput de an!

    io ieri am facut … bors! Sa stii ca si asta e racoritor! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Foarte racoritor – macat rece, cu un ardei iute alaturi si niste smantana, la fel de rece. Miam-miam 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      aha. si eu vroiam sa ma apuc de mestesugul asta, insa mi s-a spus ca miroase rau si ai mei m-au amenintat ca ma dau afara din casa, cu tot cu bors. asae, miroase???

  5. Stii, cind faci borsu’ tre sa dai unuia pe la nas cu facaletu’ cu care amesteci in el. Cica altfel nu se acreste. Ei, ia facaletu’ si da-le pe la nas alora care-ti zic ca miroase si impusti 2 iepuri!

    La mine deocamdata nu miroase decit a leustean. Ceva de genul asta: http://coolnewz.info/?p=750

    Cind il scot din putina o sa-i fac o poza cu miros si ti-o trimit 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Pe la nas sau peste nas? 🙂 As aprecia daca mi-ai da si o reteta, plus o lista completa de ingrediente/ustensile. Vad ca ai si putina. 🙂

  6. Pingback: Desert de vara – nebunie cu fructe rosii, frisca si crema de vanilie « Zâna Eficienţei | Slabire? Regim? Am slabit!

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.