Acum ceva timp, am inceput un dialog cu Vera si Catalin referitor la ‘cea mai buna si sanatoasa tigaie’.  Si uite asa s-a facut ca mi-am adus aminte de prima mea tigaie.  Era, de fapt, o tigaita de argint, pe care o mai am si acum – mica, de-o palma diametru, cu doua toarte.  Numai si numai cu ajutorul ei, bunica-mea reusea sa ma faca sa mananc ficat de pui rumenit in unt.  Cum m-am gandit la tigaitza fermecata, cum m-am gandit la ficat.  Cum m-am gandit la ficat, cum am cumparat.  Din cel de vitel.

Ingrediente

1kg ficat de vitel

1/2 cana de faina

1/4 cana unt clarifiat (adica unt topit de pe care ai strans toata spuma care se ridica deasupra)

sare, piper

1 paharel de vin de Porto

putin arpagic verde

3 bucati cartofi dulci

1 lingura ulei de masline + 1 lingura ulei de floarea soarelui

sare de mare, piper negru proaspat rasnit, paprica afumata

Mai intai, am curatat ficatul de toate pielitele, inclusiv membrana care il acopera  – se desprinde usor, daca o ridici dintr-un colt .  Absenta ei face ficatul mai fraged si mai usor de prajit.  Apoi l-am taiat in felii nu mai groase de 2 cm, pe care le-am pus la scurs pe hartie absorbanta.

Intr-o farfurie, am asezonat faina cernuta cu sare si piper negru.  Am incins 2 linguri de unt clarifiat in tigaie.  Am tavalit bine bucatile de ficat prin faina si le-am prajit in unt, rand pe rand, nu mai mult de 2 minute pe fiecare parte (asta daca vrei ca ficatul sa ramana roz in centru).  Am adaugat unt clarifiat in tigaie de cate ori era nevoie.  La final, am pus din nou bucatile de ficat pe hartie absorbanta si le-am tinut la cald.  Untul din tigaie l-am strecurat si l-am intors in tigaie.  L-am incins si i-am adaugat vinul de Porto, pe care l-am lasat sa clocoteasca pret de cateva minute, sa se evapore alcoolul si sa se ingroase sosul.  Asezonare cu sare si piper, presarat cu arpagic verde, turnat intr-un recipient cald si esti gata.

Ah, sa nu uit, cartofii dulci i-am pregatit dupa reteta de aici.  Pofta buna, treceti la masa!

2 Comments

  1. cristiangheorghe Reply

    Bun, bun…Sărumâna pentru masă! Da cu sticla aia minus un păhărel de vin de Porto ce ziceai că ai făcut?

    • Zana Eficientei Reply

      din pacate, ala a fost cam ultimul paharel din sticla aia. da’ nu=i nimic, luam alta 🙂

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.