Acum ceva vreme am vazut cea mai recenta varianta a „Cenusaresei” lui Disney.  The movie. Cate Blanchett era mastera imbracata de Dior, iar Helena Bonham Carter, zana cea buna. Imbracata, parca, de Botezatu. Cam trist. Filmul asta m-a marcat intr-un mod bizar. Am dezvoltat o obsesie cu dovlecii, mai ales aia care se transforma in caleasca si mai ales pentru ca aveam masina la garaj, pentru revizie.

Asa ca m-am pus pe gatit dovleci.  Incet – incetisor.  Mai intai, unul umplut, dulce-sarat si iute. Azi, unul mega-dulce, parfumat si turcesc. La mama ei (sa zicem ca o cheama Hurrem, ca sa ma pun bine si cu ai de se uita la „Suleyman Magnificul”), chestia asta se numeste kabak tatlisi si se serveste cu fistic pisat si cu caimac.  Pe caldurile astea, nu ma putea muta din loc nici armata sus-numitului sultan, ca sa strabat orasul si sa fac rost de garnitura respectiva de la vreun magazin turcesc.  Asa ca va dau reteta telle quelle si va descurcati voi cu restul, ca sunteti copii isteti.

INGREDIENTE

1 kg de miez de dovleac, taiat in cuburi potrivite

500g zahar tos

2 betze de scortisoara

un praf de sare

MOD DE PREPARARE

1. Intr-un vas incapator, pune bucatile de dovleac, zaharul, scortisoara si sarea. Lasa sa stea asa, ca pentru dulceata, pana a doua zi.  Te vei cruci si tu de cata zeama isi lasa dovleacul asta.

2.  Pune vasul asta la foc mititel si lasa sa scada fara graba, pana cand bucatile de dovleac sunt translucide, iar zeama a devenit un sirop groscior.

3.  Preincalzeste, intre timp, cuptorul la 160 de grade Celsius.  Aseaza bucatile de dovleac si toarna peste ele siropul, intr-o tava care nu lipeste si da totul la copt pentru circa 15 minute.  Vei capata la final niste bijuterii confiate si parfumate de dovleac, cu aroma de scortisoara si o dulceata blanda, tocmai buna de asortat  – asa mi se pare mie – cu o portie de inghetata de vanilie de calitate.  Hai, ca merge si un praf de nuci sau alune pisate deasupra.  Canicula placuta! 🙂

2 Comments

  1. agneswood Reply

    Nu mai ştiu unde am scris.
    Că e mai suportabilă canicula acum.
    Şi că să mai vii, să nu ne laşi.

    PS. Nu-mi place dovleacul neam :))))
    Putem avea doar îngheţata ?!?

    • Zana Eficientei Reply

      Putem doar inghe, fara dovleac. Am venit, nu va las. 🙂

Reply To agneswood Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.