Asta este una dintre retetele pentru care va pot oferi o garantie 100% Zana Eficientei.  Fotografiile spun totul: nu am putut sa va prezint prajitura intr-un aranjament mai elaborat, intrucat  – inca din momentul in care o portionam – eram atent supravegheata de doi cetateni impacientati, care numarau bucatile din tava.  Nu am putut astepta pana azi, pentru niste fotografii mai de doamne-ajuta, pentru ca nu am mai avut ce fotografia.  Am reusit sa pastrez doua bucatele pentru cei dragi doar ascunzandu-le in frigider, in spatele unor pahare mari de iaurt.

Inainte de reteta, o mica explicatie: de ce stil New York? Cheesecake-ul newyorkez are un strat suplimentar de smantana deasupra.  Eu am modificat putin blatul (care e facut, in general, doar cu firimituri de biscuiti) si i-am adaugat un topping de afine.

Ingrediente

250g biscuiti (eu am folosit speculoos, de la megaimage – imi plac pentru ca sunt aromatizati cu scortisoara si au un usor gust de caramel)

50g migdale, prajite si pisate

50g nuci (pecan, daca se poate), pisate

115g unt topit

300g zahar

5 pachete a 200g de branza Philadelphia (sau alta crema de branza)

4 – 5 oua (in functie de marime, eu am pus 5 mai mititele)

2 lingurite esenta de vanilie

550ml smantana

Pentru topping-ul cu afine

500g afine proaspete

2 linguri de zahar

putin suc de lamaie

2 linguri rase de amidon de porumb (maizena)

putina apa

Preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius. Tapeteaza o tava care merge la cuptor, de circa 40 X 20 cm, cu folie de aluminiu in cateva straturi, cu capetele lasate sa atarne peste  marginile tavii. Ideea este ca la final sa poti salta prajitura din tava cu ajutorul foliei, pentru a o portiona mai usor.

Pune biscutii rupti in bucati in robotul de bucatarie si marunteste-i pana cand arata ca niste firimituri.  Poti face acest lucru si fara robot, punand biscuitii intr-o punga de plastic etansa si zdrobindu-i cu un facalet. Toarna firimiturile intr-un castron.  Adauga migdalele si nucile pisate plus 2 linguri de zahar, apoi amesteca. Acum toarna untul topit si amesteca bine cu mana sau cu o lingura de lemn, pana cand obtii o textura asemanatoare nisipului ud.  Toarna amestecul in tava si preseaza-l pe tot fundul acesteia, in strat uniform.  Te poti ajuta, pentru asta, de fundul plat al unui pahar sau al unei cani.

Intr-un castron, freaca branza Philadelphia, pe care ai scos-o din timp din frigider.  Daca ai uitat, nu-i bai, pune castronul pentru 15 secunde in cuptorul cu microunde pe putere maxima si e in ordine.  Cand branza e omogena, adauga-i 230g zahar, 1 lingurita esenta de vanilie si amesteca un pic, cu mixerul pe viteza mica.  Toarna 230ml smantana si amesteca din nou, tot pe viteza mica.  E randul oualor – adaugate unul cate unul.  Dupa fiecare ou, amesteci un pic, cat sa se incorporeze – nu exagera, altfel stratul de branza va crapa la copt.   Toarna in tava, peste baza de biscuiti si da la copt 40 de minute, pana cand centrul prajiturii e aproape gata.

Separat, amesteca restul de smantana, cu o lingurita de esenta de vanilie si restul de zahar.  Toarna peste stratul de branza, netezeste frumos si pune in cuptor pentru inca 10 – 15 minute.  Cand e gata, scoate din cuptor, lasa sa se raceasca de tot, apoi pune la frigider pentru vreo 4 ore.

In timpul asta, poti pregati topping-ul.  Intr-o craticioara, pune 250g afine impreuna cu cele 2 linguri de zahar, sucul de lamaie si foarte putina apa.  Pe foc mic, cam 5 – 6 minute, pana cand zaharul se topeste, iar afinele se inmoaie. Zdrobeste fructele usor, cu dosul lingurii, ca sa isi lase sucul.  Separat, dizolva amidonul de porumb in cateva linguri de apa si adauga in craticioara.  Sosul se va ingrosa rapid, asa ca amesteca energic si ia de pe foc de indata.

Pentru a servi, scoate cheesecake-ul din frigider.  Intinde deasupra topping-ul de afine, apoi presara restul de afine crude, bine spalate si scurse.  Salta cu grija de marginile de folie de aluminiu si ridica prajitura din tava.  Desfa marginile de folie si taie prajitura in portii dreptunghiulare, mai mari sau mai mici.  Aseaza pe platouri, ca de restul se ocupa musafirii.

7 Comments

  1. michaela(miki) braun(cohen) Reply

    o alta reteta de „cheese cake” mai simpla dar foarte gustoasa:
    cantitati pentru un vas 25/30 cm
    100 gr. de bicuiti faramitati
    100 gr. de unt
    3 linguri de faina
    500 gr. de brinza gen filadelphia(eu o fac cu brinza mult mai slaba-5% grasime care se gaseste la noi)
    1 cana de zahar
    4 oua ( sper ca as se scrie pluralul de la ou)- se separa albuse de galbenuse
    10 gr zahar vanilat
    300-400 gr de smintina
    prepararea:
    se imprastie biscuitii farimitati pe tava de copt si se torna peste ei untul topit.
    se bat cele 4 albuse cu 1/2 cana de zahar – pine se obtine o spuma tare.
    se bat separat galbenusele cu cealalta jumatate de pahar de zahar’pina se obtine o crema deschisa la culoare.
    se amesteca in crema de galbenuse faina si brinza
    si peste ea se adauga amestecind cu grija ( fara sa se strice spuma) spuma de albuse.
    se varsa tot peste blatul de biscuiti si se coace pine se inrumeneste si se intareste .
    cind prajitura mai e fierbinte se torna peste ea smintina frecata cu 2-3 linguri de zahar,si se lasa sa se raceasca.
    Pofta buna….
    Daca o incerci spunemi cum a iesit,
    Cu ocazia asta , mutumesc mult (inca o data ) pentru gazduire, m-am simtit foarte bine…

    • Zana Eficientei Reply

      Draga Miki, multumesc pentru reteta – o incerc neaparat si pun pozele aici, drept dovada. 🙂 Noi iti multumim pentru companie, am ras mult si a fost foarte placut zilele astea, sa te avem cu noi. Toate cele bune!

  2. Pingback: New York-Cancun via Cheescake | coolnewz about hot thingz

  3. Pingback: Cheesecake festiv | Zâna Eficienţei

  4. Iti iubesc blogul. de aici am luat primele mele retete si imi plac deoarece sunt speciale si adaptate. azi fac cheesecake ul tau dar eu ii pun capsune si orezul prajit, dar pt sos voi folosi rosii ,ghimbir, ardei ,unt de arahide ,ciuperci,smantana, cilantro (desi ma tenteaza mult menta dar pe aia o pun in supa cred) morcov si nucsoara. Apir si eu la statutul de zana deoarece vad ca am inceput sa-mi dau mana si sa improvizez chestie de care ma credeam incapabila acum un an si ceva. Mult spor.

    • Zana Eficientei Reply

      Multumesc mult, Monica si spor la treaba! Incearca de toate, fara frica si incet-incet iti vei descoperi un stil personal.:)

  5. am sa incerc
    cheesecake-ul newyorkez. cel cu finn crisp este ok, dar parca as vrea alt blat

Reply To michaela(miki) braun(cohen) Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.