Intotdeauna mi-a placut combinatia de ciocolata cu portocala.  Fie ca e vorba de cateva carre-uri de ciocolata neagra, de buna calitate, cu coaja de portocala ori de niscaiva biscuiti Jaffa, orice retinere imi dispare si le fac sa dispara cu un entuziasm, poate, de cauze mai bune.

Zilele trecute, cum nu aveam la indemana niciuna dintre variantele de mai sus, m-am urnit de am facut un fel de chec-prajitura glazurata, ca sa imi ostoiesc pohta ce pohteam.

Ingrediente

175g zahar tos fin

175g unt

3 oua, batute

175g faina alba, cernuta

2 lingurite praf de copt

1/2 lingurita sare

2 linguri cacao de buna calitate, cernuta

2 linguri rom

3 linguri suc de portocale

3 linguri cubulete de coaja de portocala zaharisita sau coaja rasa de la o portocala

Pentru glazura:

175g zahar pudra

2 linguri suc de portocala

Unge usor, cu putin ulei, o forma rotunda cu diametru de 20cm.  Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.

Intr-un castron, freaca untul cu zaharul, pana cand obtii o crema deschisa la culoare, usoara si aerisita.  Adauga treptat ouale, amestecand bine dupa fiecare portie.  Acum vine momentul sa pui si faina amestecata cu praful de copt si sarea.

Imparte compozitia obtinuta in doua parti egale.  In prima jumatate, adauga pulberea de cacao si romul, omogenizand bine.  In cea de-a doua jumatate de compozitie, adauga sucul de portocala si coaja zaharisita.

Pune in forma, cu lingura, portii alternative din cele doua compozitii.

Cu varful unei scobitori, intinde una dintre compozitii in cealalta, pentru a obtine un aspect marmorat.

Pune prajitura la copt pentru circa 25 minute, astfel incat sa ramana elastica la atingere.  Scoate din cuptor si lasa cateva minute sa se racoreasca in forma. Rastoarna de un gratar si lasa sa se raceasca complet.

Intre timp, pregateste glazura.  Amesteca intr-un castron zaharul pudra, adaugandu-i treptat sucul de portocala, pana cand obtii o glazura lisa si suficient de consistenta pentru a fi intinsa cu usurinta pe prajitura.  Intinde-o cu o spatula, netezind-o frumos si decoreaza cu coaja de portocala sau bucatele de ciocolata.

Ce am obtinut a fost in chec usor, fluffy, parfumat cu rom si portocala, care se combina perfect cu glazura dulce-acrisoara.  Si merge dumnezeieste cu o cafea fierbinte alaturi.  Vom repeta. 🙂

 

 

 

11 Comments

  1. sunt convinsa ca este delicioasa, si eu am avut pohta de chec weekendul asta, dar (shame on me!) nu m-am mobilizat. basca am ramas si fara cafea, deci cum ar fi una fara cealalta? ce mi-a atras insa atentia de la bun inceput a fost ideea de a o decora asa! mi se pare f f dragutz!

    • Zana Eficientei Reply

      da, glazura aia face toti banii – altfel ar fi fost un chec destul de obisnuit 🙂

  2. Si eu am remarcat aceasta combinatie si o folosesc iarna, cand sunt portocalele in trend. Decurand, am inlocuit lingurile de lapte din compozitia unei creme de ciocolata cu cafea rece si am adaugat coaja rasa de potocala.
    A iesit o combinatie trasnet intre cafea, cacao si portocala. Mai vorbim.

  3. eu am rezistat eroic unor prajituri la timbilding :D. asa, online, pot savura linistita ;). bravo, Zana!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.