Exista unele retete care te urmaresc. Le-ai gustat odata, demult, si de atunci te tot gandesti la ele.  Asa si eu cu prajitura asta.  Am mancat-o la o nunta, la Brasov.  Era inainte de ’89 si diferitele dulciuri, care mai de care mai bune, fusesera pregatite de o cucoana in varsta, faimoasa  – se pare – in tot orasul.  Eu m-am asezat langa tava cu prajitura asta si nu m-am mai ridicat.  Pe vremea aia eram slaba moarta si mancam cat un mic sat african.  Ce vremuri!

Acum cateva saptamani, am gasit reteta asta si am experimentat-o.  De atunci , o data pe saptamana, mananc din ea si imi imaginez ca sunt inca slaba, cu metabolism de otel.  Mare lucru si autosugestia asta.

Ingrediente

140g unt fara sare, la temperatura camerei

4 oua

200g faina alba, cernuta

300g zahar

1 lingurita bicarbonat

coaja rasa de la jumatate de lamaie

gem de caise

1 ceasca de miez de nuca, macinat

Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.

Intr-un castron, amesteca untul, galbenusurile, coaja rasa de lamaie si 100g zahar.

Intr-o cescuta, combina bicarbonatul cu putin suc de lamaie.  Adauga -l in amestecul de mai sus.  Continua sa amesteci, adauga si faina cernuta si mai amesteca o tura.  Vei obtine un aluat destul de ferm, care se va ‘aduna’ treptat intr-o sfera.

Separat, pregateste bezeaua.  Bate albusurile cu mixerul, pana cand isi pastreaza forma.  Adauga treptat restul de 200g zahar si continua sa bati, pana cand spuma este tare.  Adauga nucile macinate si amesteca.

Pregateste o tava tapetata cu hartie de copt. Intinde aluatul pe fundul tavii, cu degetele umezite, pana cand obtii un strat uniform.   Pune deasupra un strat uniform de gem de caise.  Acopera cu albusul batut cu zahar si nuca.  Da la cuptor 25 minute, pana cand bezeaua este usor rumena la suprafata.

Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca in tava cam 10 minute.  Taie in bucati potrivite.  Mananca in voie, ca si cum ai fi slab, june si fara nicio grija!

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Prajitura cu gem de caise si bezea cu nuca | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.