Ma gandeam ca v-am tinut prea mult timp fara un dulce omenesc.  Ori zanesc.  Asa mi-am scuturat durerea de spate si lenea cea insorita si v-am facut o prajitura cu mere.  O prajitura fermecata  – pe ce trece timpul, devine mai moale, mai parfumata.

Ingrediente

3 mere mici, ionatane, curatate de coaja si miez

125g unt moale + 1 lingura unt topit, pentru glazura

125g zahar tos

2 linguri zahar brun

2 oua

1 lingurita esenta de vanilie (eu folosesc pliculetele cu vanilie Bourbon Finesse de la dr oetker)

200g faina alba

1 lingurita praf de copt

1 1/2 lingurite praf de scortisoara

125g iaurt (eu am avut niste iaurt bio 1% grasime)

1 lingura gem de caise sau de piersici

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Unge usor cu ulei o forma rotunda, cu arc (din cele cu fundul detasabil). Acopera fundul formei cu hartie de copt.

Taie 1 mar si jumatate in cuburi si restul in felioare.  Intr-un castron, bate untul moale cu zaharul, pana cand obtii o crema usoara.  Adauga treptat ouale. Urmeaza esenta de vanilie, faina, praful de copt si 1 lingurita de scortisoara.   La final, e randul iaurtului si al marului taiat in cuburi – amesteca bine, pentru o compozitie omogena.

Toarna compozitia in forma si netezeste-i suprafata.  Aseaza frumos feliile de mar, in cerc.  Amesteca, intr-un castron mic, untul topit, restul de scortisoara si cele 2 linguri de zahar brun.  Badijoneaza cu o pensula glazura asta pe toata suprafata prajiturii. Pune in cuptor pentru 40 – 50 minute, pana cand prajitura a crescut frumos, e aurie si ferma la atingere.

Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca si desfa cercul lateral al formei.  Intr-un ibric mic, incalzeste usor gemul de caise.  Unge suprafata si lateralele prajiturii cu gemul.  De mancat, o poti manca cum vrei – calduta, rece, azi, maine sau peste doua zile – e din ce in ce mai buna, mai frageda si mai parfumata.  O poti inscrie fara grija pe lista prajiturilor care dispar peste noapte. La propriu.

 

16 Comments

  1. Tot ce-i cu fructe imi place si cum mere am cacalau, weekend-ul urmator mesteresc si eu una. Daca iese, te anunt cu surle si trambite! Daca nu, tot imi fac un compot, pe care il beau in tacere.

    • Zana Eficientei Reply

      hai, curaj, ca e usurica si nu prea ai cum s-o ratezi – dar astept vesti, chiar si daca e vorba despre compot 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      pai, nu suntem noi in tara unde curge lapte si bere ? 🙂

  2. Cum zici ca ar iesi fara scortisoara? Ca o urasc cu pasiune, biata scortisoara… In rest, marfa!!!

    • Zana Eficientei Reply

      fara scortisoara, ar iesi … mai putin aromata. insa poti pastra vanilia si experimenta cu vreun alt condiment care iti place.

  3. ce delicioasa trebuie sa fie! combinatiile astea imi plac si mie mult: mai nush cand am facut o improvizatie cu branza de vaci si mere, o nebunie! in plus, imi place tare cum o aranjezi. tare frumusica, hehe, si continuarea o stii, ca e deja traditie, bag sama 😀

    • Zana Eficientei Reply

      a fost, intr-adevar, delicioasa. pastrasem o felie pentru copil, insa … am cedat si am hapait-o azi dimineata. las’ ca ii face maica-sa alta 🙂 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      la ingrediente si acolo unde este descrisa prepararea aluatului: „Urmeaza esenta de vanilie, faina, praful de copt si 1 lingurita de scortisoara.” 🙂

Reply To Alexandra Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.