Reteta am descoperit-o cu ceva timp in urma aici.  Am si facut prajitura-nor o data – in acelasi timp cu un Baileys tiramisu, plus un upside-down cake cu ananas, toate din aceeasi sursa.  Degustatorii de serviciu au dat nota maxima pentru tiramisu, eu am ramas insa cu un ‘of’ major dupa delirul asta de ciocolata cu frisca.  Asa ca am recidivat.  Din camara lipsea articolul Cointreau  – am improvizat, fara urma de regret, cu Baileys.

Ingrediente

200g ciocolata amaruie de calitate

125g unt fara sare, moale (nu de la frigider)

5 oua: 2 intregi si 3 separate

175g zahar tos

3 (2 + 1) linguri Baileys

400ml frisca lichida

1 lingura zahar pudra

pudra de cacao, pentru decor

 

Preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius, pui frisca lichida si paletele mixerului la congelator.

Tapetezi cu hartie de copt fundul unei forme rotunde cu arc, cu diametru de circa 23cm.

Topesti ciocolata in bain marie.  Iei de pe foc si adaugi untul, dupa care il lasi sa se topeasca in ciocolata si amesteci din cand in cand.

Intr-un castron, freci cele 2 oua intregi + cele 3 galbenusuri cu 100g zahar tos, apoi adaugi treptat mixtura de ciocolata+ unt racorita, precum si 2 linguri de Baileys.

In alt castron, bati spuma cele 3 albusuri, apoi le adaugi restul de zahar (75g) si continui sa bati, pana cand spuma isi pastreaza forma, fara a fi complet teapana.

Amesteci usurel compozitia din primul castron cu albusurile batute – mai intai o ligura, apoi restul, treptat.  Cand amestecul e omogen, il torni in forma si il dai la copt cam 45 de minte – blatul trebuie sa fie crescut, usor crapat.

Scoti din cuptor si il lasi sa se raceasca in forma, pe un grilaj.  Dupa vreo 30 – 40 de minute, desfaci partea laterala a formei si astepti pana cand s-a racorit complet.

Vei constata ca blatul se lasa in centru si formeaza un gen de crater – nu te speria, asta e exact ce doresti, pentru ca frisca batuta sa aiba unde se lafai.

Intre timp, bati frisca – sa fie spumoasa  si usoara.  Spre final, adaugi 1 lingura de Baileys si 1 lingura de zahar pudra.  Garnisesti blatul cu frisca batuta si pudrezi cu cacao.  Voila!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.