Azi am fost cuminti! Am mancat usor: supa de legume si peste la gratar, cu cartofi nature si multa salata (cartonul ala mare de mini-amandine, mini-savarine, mini-ecleruri si alte minis e gol, asadar e ca si cum nu ar fi existat).

Treaba cu pestele a decurs astfel:

Ingrediente (pentru 6 persoane)

12 fileuri de redfish/red snapper (erau congelate si asa le-am si lasat, le-am curatat doar de gheata, le-am scurs intre bucati de hartie absorbanta si le-am asezonat cu sare si piper)

4 linguri de unt, moale

1 bucata radacina de ghimbir, de circa 5 cm, curatata si data pe razatoare

coaja rasa a unei lamai

arpagic verde, tocat

patrunjel verde, tocat

un ardei jalapeno murat, curatat de seminte si fibre, tocat foarte marunt

sare, piper negru, fulgi de chili

Pentru cartofii nature

1 kg cartofi, curatati si taiati in cuburi

putin unt

sare de mare

patrunjel verde tocat

Inainte de toate, amesteca untul cu ghimbirul ras, coaja de lamaie, arpagicul si patrunjelul plus ardeiul jalapeno tocat.  Potriveste de sare, piper si fulgi de chili.

Unge cu putin ulei o tigaie-gratar si pune-o la incins.  Frige fileurile de peste – cam 3 minute pe fiecare parte, cat sa devina opace si sa se desfaca usor in bucati.  Tine pestele la cald pana cand esti gata sa servesti.

Intr-o oala potrivita, pune cartofii cuburi si acopera-i cu apa rece.  Sareaza usor si da la fiert.  Cand sunt gata, scurge-i intr-o strecuratoare si intoarce-i in oala.  Imprastie peste cartofii fierbinti untul taiat bucatele si patrunjelul verde tocat.  Potriveste de sare.  Acopera oala cu un capac si scutur-o zdravan de cateva ori. Gata!

Serveste fileurile de peste cu unt aromat si felii de lamaie, alaturi de cartofi si salata.

 

 

 

12 Comments

  1. pestele ala nu exista. dacii a auzit de el.
    da-ne retete cu bibani sau carasi. nu mai am scrumbii asa ca trebuie sa mananc pestii astia care se lipesc de tigaie si raman lipiti acolo.
    asta daca nu se topesc si apoi trebuie sa curatz tigaia de oase si ochi de peste. mor.

    • Zana Eficientei Reply

      piticule, iti garantez ca exista – in unele dialecte ii mai zice si red snapper 🙂 daca ungi putin tigaia de teflon si pui pestele aproape congelat si bine tamponat cu hartie, nu se lipeste nimicutza! oase n-are ca e gata file.

      • Zana Eficientei Reply

        ti-am zis si la tine acasa. prajiti sau saramura, cu mamaliga si mujdei. sau in crusta de sare, daca nu ai chef de curata solzi.

  2. ba nu ma repet
    imediat sa imi zici cum sa fac carasii. stau flamand de azi dimineata!
    am 3 carasi foarte mari si nu stiu cum sa ii gatesc fara sa ii omor.

    • Zana Eficientei Reply

      daca vrei sa i prajesti, ii cureti frumos (pe afara si pe dinauntru), ii speli, in usuci cu niste hartie absorbanta si ii pui sa astepte la frigider, pana faci mamaliga. Ii dai prin putin faina si ii prajesti intregi, in tigaia cu ulei incins. Nu stiu cat de mari sunt astia ai tai, sper sa incapa in tigaie 🙂

      • Zana Eficientei Reply

        pentru saramura eu fac asa: intr-o tigaie mare de teflon (pe care am sacrificat-o in acest scop) pun un strat uniform de sare grunjoasa. pun bucatile de peste pe sarea incinsa si le las sa se coaca pana cand sunt aurii, iar carnea a devenit opaca. iau bucatile astea de peste, cu tot cu sarea care se lipeste de ele si le pun intr-o forma de sticla termorezistenta. Separat, fac zeama cu apa clocotita si ardei iute (daca vrei poti sa pui si niste rosii, ardei, chiar si usturoi), apoi o torn peste bucatile de peste din forma. Sarea aia coapta de pe peste se dizolva si are un gust smoky foarte yummy – gata saramura.

  3. mercic pentru sfaturi, nu am eu timp sa ii bag in plic sau sa ii pun pe sare dar ma gandeam sa ii fac sa iasa ca pestii prajiti. pentru ca carasul e un peste cumplit. se topeste si ramane un rest de dinozaur in tigaie.
    in faina ii fac. cica sa pun si malai. ca dupa ce se topeste pestele, macar turta de malai sa o mananc.

    • Zana Eficientei Reply

      atunci fa-l saramura, ca nu se mai lipeste de nimic 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.