Cand ma gandesc la departarea, nu doar in timp, dintre strabunicii si bunicii mei  – vanatori aprigi prin Muntii Vrancei ori prin Delta Dunarii – si pacifistul de fiu al meu, ma ufla rasul.  Si nu vorbesc aici despre rasul cel cu ciuf la urechi, care   – alaturi de mistreti si ursi – stapanea vechile padurile moldovenesti.  Asa cum stie viata mai bine, exista un lucru care ne uneste pe toti: pate-ul de ficat al bunicii Sylvana.  Ea il facea din porc salbatic, noi in facem din porc domestic, insa ceea ce este important nu e gustul special, ci mai degraba traditia.  Felul in care o reteta veche trece prin generatii si tine vie priceperea si dragostea celor care au pregatit-o de-a lungul timpului – asta e motivul pentru care, dupa atata timp, orice progenitura a familei isi aduce aminte de Sylvana Gianetti.

Ingrediente

750g ficat de proc proaspat

750g carne foarte grasa de porc (e vorba, mai degraba, de slanina bine impanata, din cea de pe piept)

felii de bacon ori slaninuta (dupa cum va tine pe fiecare colesterolul)

sare, piper negru, cimbru uscat

Taie in cubulete mici ficatul si slanina impanata.  Amesteca bine cubuletele astea intr-un mare castron.  Da totul prin masina de tocat de 2 ori, ori mixeaza in robotul de bucatarie, astfel incat sa obtii un fel de spumo-crema de ficat cu slanina.  Nu e bai daca mai raman si unele bucatele intacte – in fond si la urma urmei, e si o chestiune de gust.

Asezoneaza dupa gust cu sare, piper negru proaspat macinat si cimbru uscat.  Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Alege doua vase potrivite, care merg la cuptor.  Tapeteaza-le cu feliile de bacon, lasand baconul sa atarne in afara vasului.  

Umple vasul cu compozitia de pateu asezonata, avand grija sa nu ramana goluri de aer.  

Acopera cu feliile de bacon care atarnau peste vas, presara si decoreaza cu cimbru uscat si da la cuptor.

Pate-ul trebuie sa se coaca pret de o ora si jumatate.  Incearca-l cu un pai ori cu o scobitoare, chiar in mijloc – daca sucul care iese nu mai este rozaliu, esti gata.  In cazul in care cuptorul tau are pusee imprevizibile de personalitate (asa cum se intampla cu al meu) si observi ca bucatile de bacon de deasupra se rumenesc prea repede ori prea tare, acopera pate-ul cu o bucata de folie de aluminiu.  In cazul meu, ocupata cu cozonacii cum am fost, manevra a fost tardiva si unele dintre fasiile de bacon s-au ars.  Nu-i bai, mai important e ‘continutul’!

Cand e gata, scoate pate-ul din cuptor si lasa-l sa se racoreasca complet.  Pune-l  apoi la frigider si serveste-l la masa de sarbatoare, taiat in felii, cu paine de casa si castraveti murati.  This is for you, Sylvana, wherever you are!

19 Comments

  1. I actualy think that the burnt bacon ends make it look AWESOME! Very artisanal 🙂

    Esti cu adevarat o zana!

  2. Pingback: Primiti cu Mos Ajunu’? « Gradina visata

  3. ai ai ai! Pui poze si cu cozonacii! … ca-s tare curios! 🙂
    Invaluit in slaninuta aia cred si eu ca oricine s-ar simti in siguranta precum terina ta!

    • Zana Eficientei Reply

      maine dimineata, de cum fac ochi si beau cafeaua, cozonaci. ca ma asteapta Sandman la start. si nu doar cozonaci, ci 2 retete de cozonaci – manuala si semi-automata :)!

      • gjjj … semi-automata?? Acuma spui dupa 12 ore de munca?? Adica ai banda rulanta sau cum? OK, masina de piine probabil! 😛

  4. eu mă bag în terina asta, să ştii… şi aşa n-am postit (ruşine să-mi fie!)!
    Zâno, îţi doresc un Crăciun liniştit alături de cei dragi ţie, te pup şi te îmbrăţişez!

    • Zana Eficientei Reply

      baga-te linistita, ca si eu m-am bagat si e … perfecta! 🙂
      Georgiana, si tie toate cele bune, inclusiv pofta, impreuna cu toti ai tai! 🙂

  5. Colectivul BLC ar vrea o portie ! Renuntam la cozonac daca e nevoie:-)

  6. Zana Eficientei Reply

    bine, bine, va pun deoparte, ca-mi sunteti simpatice! va pup pe toate! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      bine ca mi-ai spus, colega 🙂 o sa iti fac o terina vegetala de-o sa ma pomenesti. sper ca macar lactate mananci…:)

  7. Zana Eficientei Reply

    terina vegetala n-am facut, insa urmareste-ma in zilele care vin si am ceva special pentru tine 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      too late, tre sa astepti pana la Craciunul viitor! 🙂

  8. Pingback: Sarbatorile cu bine tuturor! | Zâna Eficienţei

Reply To Georgiana Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.