Biltongul e – pentru mine  – descoperirea anului. E vorba despre o carne uscata si condimentata, originara din Africa de Sud, care s-a dovedit a fost solutia pentru colonistii olandezi din secolul al XVII-lea.  Evident, in absenta frigiderului.

Biltongul se face din tot felul de tipuri de carne – vita, vanat, pui sau strut (preferatul meu), condimentata  – de obicei – cu otet, sare, zahar brun, piper si coriandru.  Alte ingrediente frecvent folosite sunt otetul balsamic, fulgii de chili si sosul Worcestershire.

Metoda de preparare nu e complicata si exista chiar o varianta de uscare a carnii in cuptorul electric, pe care sunt decisa sa o incerc.  Carnea este mai intai marinata intr-o solutie de otet, bine scursa, condimentata din belsug si apoi pusa la uscat.  Biltongul astfel obtinut se vinde in bucati mari sau taiat in felioare foarte subtiri.  Cu astfel de felioare am pregatit salata asta delicioasa, just for me & myself!

Ingrediente

2 maini de rucola proaspata

3 rosii uscate, taiate in bucatele

un pumn de felioare de biltong (in lipsa acestuia, ar putea fi inlocuite cu felii de pastrama foarte uscata, taiata foarte fin)

ulei de masline

otet balsamic

sare (cu masura, biltongul e destul de sarat) si piper negru

Nu prea am ce povesti despre reteta – se amesteca toate cele de mai sus intr-un castron si se mananca cu felii de paine taraneasca proaspata.  Daca faceti rost de niste biltong, veti intelege despre ce vorbesc.  Gustul sarat-dulceag al carnii s-a potrivit de minute cu otetul balsamic si cu rosiile uscate.
Am mancat castronul asta pe nerasuflate si ma duc acum sa dosesc restul de biltong.  Stiu ca sunt si alti amatori in casa si vreau sa imi pastrez rezerva pentru niste sandwich

-uri pe care le-am planuit pentru maine.  Shame on me! 🙂

16 Comments

  1. si de unde se cumpara biltongu’ asta? ca m-ai facut (iar!) curioasa, desi clar trebuie sa astepte dupa ce scap de aparatul dentar 😀

    • Zana Eficientei Reply

      iti indrepti dintii? 🙂 biltongu’ nu se cumpara din Romanica, nu prea ai de unde. se primeste cadou de la prieteni draguti care au drum prin Africa de Sud. La Viena cred insa ca ai ceva sanse sa il gasesti – trebuie sa fie pe acolo vreo bacanie internationala. sau se fabrica in cuptorul electric – saptamana viitoare o sa incerc sa il produc ‘de casa’ 🙂

  2. Buna, imi poti spune, te rog, de unde ai achizitionat rosiile uscate?
    10x

    • Zana Eficientei Reply

      Anca, eu le iau din Piata Floreasca, de la kiosk-ul grecesc. Se vand la kg. Le gasesti insa si la raioanele cu delicatese de la carrefour, megaimage.

    • Zana Eficientei Reply

      Excelent, George. Il faceti doar pentru voi sau il si vindeti? 🙂

  3. Pingback: Pulpe de pui cu sos peri peri | Zâna Eficienţei

    • Zana Eficientei Reply

      Metoda in aer liber sau cea in cuptorul intredeschis? 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      aha, prea complicat pentru mine – eu aveam de gand sa il fac in cuptor 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      bine, grozav! te anunt si eu ce am reusit in cuptor 🙂

  4. Salut, Zano
    Am devenit producator autorizat de biltong in Romania. Daca vrei sa gusti ceva adevarat, te invit la o degustare. Sper sa ramai fermecata definitiv. 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      O veste grozava! Sa vorbim undeva peste vreo 10 zile si sa vedem cum ne organizam. Mersi mult pentru invitatie, George! 🙂

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.