Nu stiu de ce, dar nu ma mai omor dupa salata noastra de vinete traditionala, aia cu mult ulei si multa ceapa.  E buna, nu zic nu, dar parca ii lipseste un je ne sais quoi picant.  De-aia, in ultima vreme tot experimentez pe cobaii mei de acasa.  Ca sa nu declansez revolte de strada, impart cantitatea de vinete coapte in doua – juma’ o fac dupa reteta bunicii, cealalta juma’ e material de laborator – o supun la tot felul de teste.  Astfel am ajuns si la varianta XX24B – va sa zica o corcitura intre salata marocana de vinete (zaalouk) si cea turceasca (tuncilik).

Ingrediente

4 vinete coapte, curatate, scurse bine si presarate cu un strop de sare, sa nu se innegreasca

4 ardei copti – de preferinta rosii, curatati de cotor si seminte si taiati in bucatele

2 rosii de gradina, dolofane

4 catei de usturoi, in coaja – necuratati!!!!

sucul de la jumatate de lamaie

1 lingurita de harissa (pasta de ardei iute, usturoi si coriandru, o gasiti la carrefour)

1/2 lingurita cumin macinat

sare si piper

ulei de floarea soarelui sau de masline, dupa preferinta (sau un amestec din cele doua)

un pumn de patrunjel verde, tocat

un pumn de coriandru verde, tocat

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.  Intr-o tava mica, acoperita cu folie de aluminiu, pune cateii de usturoi necuratati la copt, cam 15 minute.  Stai cu ochii pe ei, sa nu se arda, pentru ca miezul risca sa devina amar.  In ultimele 5 minute, pune in tava respectiva si rosiile intepate de cateva ori cu furculita.  Cand sunt gata, scoate usturoiul si rosiile si lasa-le deoparte, sa se racoreasca un strop.

Toaca vinetele cu tocatorul de lemn (ti-l recomand cu caldura – desi ani de-a randul m-am uitat crucis la bunica-mea, care refuza sa faca salata de vinete cu mixerul, acum o inteleg perfect!) si pune-le intr-un castron.  Adauga ardeii taiati bucatele si rosiile coapte (curatate de coaja si seminte, taiate in cubulete). Stoarce apoi in salata miezul cateilor de usturoi copti, care ar trebui sa arate ca o pasta, parfumata si dulceaga.   Amesteca, apoi adauga sucul de lamaie, harissa, cumin-ul.

Potriveste de sare si piper, dupa gust, apoi adauga usurel uleiul, putin cate putin, amestecand sa se omogenizeze.  In final, pune in castron si verdeturile tocate si mai invarte cu lingura de lemn (caci numai ea se poate atinge de o salata de vinete, nu-i asa?) de cateva ori.  Poti pune pe masa alaturi de alte salate, cu hummus si cu lipie calda.  Sau o poti manca romaneste, tolanita intre o bucata de paine neagra calda si o halca de telemea veche, grasa si sarata.  Mama lu’ dieta!

6 Comments

  1. 🙂 chestia asta cu lingura de metal care nu trebuie sa vina in contact cu vinetele nu am inteles-o niciodata!

    • Zana Eficientei Reply

      se zice ca le oxideaza – adica le face mai amare si mai negre. nu am dovada clara a acestui lucru, dar nici nu ma deranjeaza sa insist cu lingura de lemn 🙂

  2. Ba, daca insisti mai tare, le face chiar mov. Am avut dovada clara cand am pus vinetele intr-o strecuratoare, ca nu mai aveam loc pe suportul din plastic. Nici nu imi venea sa mai mananc din ele cand le-am vazut culoarea.
    M-ai dat gata cu reteta, dar am 2 probleme:
    – unde pisici sa gasesc eu tocator din lemn, ca mi-am sucit gatul tot uitandu-ma prin piata degeaba?
    – cum crezi ca ies daca pui ulei de porumb, in loc de ulei de masline? Eu am facut o pasiune pentru uleiul de porumb. In salata de vinete imi place, mai ales ca le face galbene ca puiul.

    • Zana Eficientei Reply

      Eu am gasit tocatorul la Corund, intr-o expeditie de cumparat oale si castroane. Cred, insa, ca il poti gasi pe la ‘expozantii’ cu kitsch-uri folclorice de tot felul, de pe Valea Prahovei sau la targurile de la Muzeul Satului sau Muzeul Taranului Roman. N-am nimic impotriva uleiului de porumb, si eu sunt in faza in care il incerc in diferite retete. E suficient de neutru la gust.

  3. Incerc si acolo, cand ajung. Nu stiu cand va fi asta…
    Am pus prima oara ulei de porumb in ciuperci cand le pregateam pentru marinat si miroseau a floricele… :)) Cel mai mult imi place insa in salata de rosii cu busuioc si usturoi.

    • Zana Eficientei Reply

      asta cu salata de rosii o incerc si eu. pana acum nu l-am folosit decat la ciuperci, ca si tine. dar intr-un fel de ragout.

Reply To coolnewz Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.