Pregateam pentru pranz niste muschi de vita la gratar si eram satula de vesnica propunere  friptura la gratar + cartofi prajiti + salata/muraturi.  Asa ca am reeditat couscous-ul cu stafide si seminte.  Imi mai lipsea ceva care sa lege totul intr-o tema unitara.  Am zis couscous, am zis Maroc.  Am zis Maroc, am zis condimente specifice, dulce, iute, acrisor.  Si am combinat toate astea intr-un sos, tocmai bun de pus pe friptura si pe garnitura.

Ingrediente

1 lingura ulei vegetal (am folosit un amestec de floarea soarelui si masline)

3 salote curatate si tocate

4 catei de usturoi, curatati, zdrobiti cu lama cutitului si tocati

1/2 ardei jalapeno murat (fara fibre si seminte), tocat marunt

2 lingurite raz el hanout galben (amestec de coriandru, curcuma, rozmarin, fenicul, fenugrec)

1/2 lingurita paprica afumata

1 cutie de 400g pulpa de rosii

1 lingura de melasa de rodie (in magazinele arabesti)

1 lingurita de miere

putin suc de lamaie

sare dupa gust

Intr-o craticioara, pune uleiul la incins.  Adauga salotele si caleste pe foc mic cateva minute.  Urmeaza usturoiul – doar 1 minut, sa nu se arda.  Pune acum si ardeiul jalapeno si raz el hanout-ul plus paprica afumata si amesteca bine.  Lasa inca 1 minut pe foc.

Adauga pulpa de rosii si restul ingredientelor si da sosului cateva clocote marunte.  Potriveste in final cu sucul de lamaie si sarea – trebuie sa obtii o aroma bogata si echilibrata intre iute, dulce si acru.

Dupa cum am zis, eu l-am servit cu muschi de vita si couscous.  Cred ca merge de minune si cu carnea de pui ori de miel.  Iar pentru o masa vegetariana/de post, l-as combina doar cu couscous-ul, plus o salata racoritoare.

8 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      bag de seama ca vrei sa arbitrezi un Campionat de Tagine 🙂

  1. Am gustat mâncare marocană o singură dată, în sudul Franței, și, după bucătăria franțuzească, ce-mi pare cea mai bună din lume, aia mi-a plăcut cel mai mult. Maeștrii ai condimentelor, ei știu să facă din orice fel de carne ceva gustos, așa că nu-i de mirare că majoritatea sunt dolofănei. Cred că și eu aș fi de-aș mânca zilnic așa ceva.
    Pare bun ce ai meșterit tu acolo în bucătărie. 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      intr-adevar, carnea se fragezeste teribil in vasul ala de tajine, de care vorbeste Florin. eu as fi tare curioasa daca reuseste sa fragezeasca si carnea-talpa de vita romaneasca. 🙂

  2. un vas din ala tot imi iau, pentru ca de cand Florin tot predica tagine am o pofta ceva de groaza 😀

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.