Nu asta am mancat azi.  Azi ne-am dat in stamba si am pus de-o masa destrabalata:
– antreu (greu 🙂 ) – oase de vita cu maduva, coapte la cuptor si servite cu sos de ceapa rosie, capere si patrunjel verde, plus paine de casa prajita – delicious! am amutit pe toata lumea cu acest fel, chiar si pe unii care nu bifau maduva la capitolul preferinte.
– main course: pulpa de miel de Noua Zeelanda cu usturoi si rozmarin, cu cartofi la cuptor, conopida la cuptor si salata verde
– desert: tarta cu branza cottage si apple butter, servita cu topping de mere la tigaie, in sos de caramel si apfel schnapps.

Pe astea vi le-am insirat doar asa, ca sa va tin interesul treaz in zilele care urmeaza, cand voi reveni – daca sunteti cuminti  – cu retetele corespunzatoare.  Azi vorbim despre supa de fenicul, care e dietetica, sanatoasa si usurica.

Ingrediente

1 legatura de ceapa verde, curatata si separata – capetele albe de-o parte, cozile verzi de alta parte

2 catei de usturoi, curatati si tocati

2 linguri de ulei de floarea soarelui

2 radacini de fenicul, curatate (trebuie scoasa foaia exterioara cea tare si atzoasa) si taiate felioare subtiri – cam 450g in total

1 l de supa limpede de legume (facuta in casa sau din apa fierbinte + 1 cub de legume)

sare, piper alb

smantana (optional)

Mai intai, ceapa. Partea alba o toci marunt.  Cozile cele verzi le tai in bucati potrivite si le oparesti in apa clocotita cateva minute.  Le pui apoi sub jet de apa rece, sa isi pastreze verdele intens si le lasi sa se scurga bine intr-o strecuratoare.

Intr-o oala nu foarte mare, pui uleiul la incins.  Calesti in el partea alba a cepei – cateva minute, apoi usturoiul, vreme  de 1 minut.  Adaugi feniculul feliat, amesteci si lasi la foc mic pret de inca 2 – 3 minute, sa se caramelizeze usor, fara sa se arda.  Vei simti de indata aroma de anason, usor intepatoare, dar proaspata a acestei radacini.  Torni deasupra supa de legume si lasi sa freamate pret de cateva clocote marunte.

Potrivesti de sare si piper si dai deoparte, sa se racoreasca un pic.  Torni in blender, adaugi cozile de ceapa si mixezi – poti face supa mai fluida sau mai densa, dupa cum vrei.  Poti adauga acum si smantana si vei obtine o supa mai onctuoasa, mai catifelata.  Torni totul inapoi in oala si incalzesti fara sa dai in clocot (mai ales daca ai folosit smantana).  In varianta fara smantana, o poti servi rece, in pahare mici, cu putin suc de lamaie, garnisita cu frunzulitele verzi ale feniculului.  Pe cea cu smantana o poti servi fierbinte, cu crutoane de paine prajite in ulei de masline.  Eu de-asta mananc maine, dupa dezmatul culinar de azi.

In incheiere, as vrea sa fac putina dreptate acestei ierburi / verzituri cu care multi nu stiu ce sa faca.  In greaca veche, i se spunea – habar n-am de ce! – marathon. Radacina, frunzele si semintele sunt ingrediente frecvent intalnite in gastronomia mediteraneana ori in cea indiana.  E unul dintre ingredientele de baza ale damnatului absint si e excelent pentru digestie, vedere, hipertensiune si tusea cronica.  Eu il folosesc mult in salate (cu andive si avocado), tras la tigaie in putin unt sau cu paste.

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.