Da’ stiu ca ploua, nu se-ncurca.  Curg burlanele precum izvoarele Amazonului, tsunami-uri se rascoala prin baltoacele orasului, toata apa asta parca vrea sa ne spele pacatele, micimile, ranile.  Un frison de clorofila m-a strabatut atunci cand am descoperit in congelator niste hasmatuchi.  Si, alaturi, niste patrunjel.  Asa ca am facut o supa fierbinte, dreasa cu smantana, piperata.

Ingrediente

1 lingura ulei de floarea soarelui

1 ceapa, tocata

2 fire de praz, numai partea alba, taiate in rondele subtiri

1/2 radacina de telina, taiata in cuburi

1 cartof maricel, curatat si taiat in cuburi

1 legatura hasmatuchi (sau echivalentul congelat) tocat

1 /2 legatura patrunjel (sau echivalentul congelat) tocat

smantana lichida pentru gatit, cam o ceasca (merge si fara, de post)

sare, piper negru proaspat macinat

suc de lamaie, daca doresti

Intr-o oala, pune la incins uleiul.  Adauga ceapa tocata si prazul rondele si lasa sa se inmoaie, la foc potrivit, 2-3 minute.  Pune telina si cartoful cuburi, amesteca si caleste inca 2-3 minute.  Toarna deasupra cam 1.5 litri apa fierbinte si lasa sa fiarba pana cand cartoful si telina sunt patrunse.  Acum e randul verdeturilor – le pui in oala, mai lasi pret de cateva clocote pe foc si gata.  Asezoneaza cu sare dupa gust si piper negru ori amestec de piper, cat sa faca supa mai focoasa.  Nu o fierbe prea mult, sa nu se piarda verdele cel vioi si pretios.

Da deoparte de pe foc, lasa sa se racoreasca.  Pune in blender si miexeaza, pana cand capeti o crema onctuoasa si omogena.  Cat supa e in blender, poti adauga smantana.  Gata, toarna in farfurii, adauga-i un strop de suc de lamaie (mie asa imi plac toate supele-crema) si serveste.  Cat mananci supa asta, gandeste-te ca maine-poimaine vine primavara! 🙂

5 Comments

  1. io n-am inteles nici pana in ziua de azi ce e aia hasmatuchi. a ramas tot un cuvant din ala de zici ca e inventat. l-am citit in copilarie intr-o carte si de-atunci a ramas la nivel de legenda :)). ia sa dau io un goagal sa vaz ce si cum ;).

    • Zana Eficientei Reply

      Zazuza, e ruda cu patrunjelul si cu anasonul : un fel de iarba 🙂

  2. cruela de vila Reply

    asta vroiam sa-tzi comunic shi io:ca e benefic blogu tau, in sensu’ ca mi-am largit considrabil vocabularul…gastronomic!
    😉
    gatitu nu se prinde de mine, jaba te stradui mata’!
    da cuvinte din dictzionar ( chiar shi ala de neologisme! 😉 ) am prins cateva!
    😉
    hai noroc!
    cu busuioaca!
    😉

    • Zana Eficientei Reply

      aaaa, busuioaca …. bun, n-am mai beut de ceva vreme, ca ajunsese cam toxica pe rafturile din pravalii. bine macar ca te familiarizez cu termenii, daca de gatit nici vorba 🙂

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.