N-o sa va spun asta-seara povestea trufelor mele ratate – o sa o pastrez pentru o zi cand am o mai mare inclinare spre confidente dureroase.  Din toata povestea cu trufele au iesit pana la urma doua lucruri bune: o tarta cu ciocolata si niste inghetata de ciocolata delicioasa.  Sa incepem cu tarta, pentru ca ea mi-a dat cele mai mari emotii.

Ingrediente

1 foaie de aluat fraged (a mea a fost, ca de obicei, de la megaimage)

150 g ciocolata neagra (min. 70% cacao)

200 ml frisca lichida ( in cazul meu a fost jumatate din ea cu 35% grasime si jumatate din cea cu 15% grasime)

1 cub de unt

2 linguri zahar

2 oua, batute bine

1 dusca de whisky ( eu am avut niste Laphroaig, cu o nemaipomenita aroma de fum)

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Aseaza aluatul fraged in forma, conform instructiunilor de pe pachet  (Pana acum, il pre-coceam umplut cu margele de ceramica/ boabe de fasole.  De data asta am ascultat, ca un copil cuminte, de producator si l-am pus in forma cu tot cu hartia in care vine impachetat, fara sa il mai coc inainte.  A iesit perfect – auriu si crocant!)  Ajusteaza marginile, in functie de dimensiunea formei de tarta.

Intr-o craticioara, incalzeste la foc mic frisca lichida.  Inainte de a ajunge la fierbere, adauga cubul de unt si zaharul si amesteca bine.  Ia de pe foc si adauga ciocolata – bate cu telul, pana cand ciocolata e topita si compozitia e omogena.  Da deoparte, sa se racoreasca putin.
Intre timp, bate ouale bine intr-un castron.  Adauga un pic din usor compozitia racorita de ciocolata, amesteca bine si incorporeaza apoi restul.  Toarna si dusca de alcool (nu e musai sa fie whisky – poate fi Grand Marnier, Irish Cream ori un coniac bun), mai bate putin si toarna in crusta de aluat din forma.

Pune in cuptorul incins pentru circa 30 de minute – umplutura se va umfla usor, ca la un sufleu.  Scoate din cuptor, lasa sa se raceasca, ridica din forma, indeparteaza hartia de copt si pudreaza cu cacao si/sau zahar pudra.  Hmm, n-ar fi rea nici ceva frisca batuta, asezata ca un nor, deasupra…Alaturi de o cafea buna, e visul oricarui chocoholic!

 

2 Comments

  1. eu cind (incerc sa) fac variatiuni pe tema asta – aproape intotdeauna ma trezesc ca se taie smacul! any tips’n’tricks?

  2. Zana Eficientei Reply

    Jamie Oliver sustine ca putintica apa fierbinte, adaugata in compozitie, drege busuiocul.

Reply To coolnewz Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.