Vesnica mea cautare pentru bucata de carne de vita perfecta (in Romania, caci in alte parti asta nu pare sa fie o problema) m-a facut sa ajung si la turnedo-urile acestea.  Le-am gasit la megaimage  – sunt departe de perfectiune, insa mai putin rele decat alte pingele pe care le-am mancat.  Secretul sta in timpul de preparare si, daca il nimeresti, ai parte de o cina fantastica.

Ingrediente

4 turnedo-uri de vita (2 buc/portie)

unt

1 lingura de ulei de floarea soarelui

1/2 ceapa rosie, tocata sau 1 shalota tocata (daca gasiti, la un moment dat se ratacisera unele pe la carrefour, insa au disparut)

1 pahar de vin alb sec

2 linguri de mustar mai picant (Dijon ar fi bun)

2 linguri de tarhon proaspat, tocat marunt

sare, piper dupa gust

Scoate carnea din frigider cu cel putin 15 minute inainte de a o pregati.  Intr-o tigaie, incinge uleiul si unt cam cat o nuca.  Pune turnedo-urile la rumenit, intre 2 si 6 minute pe fiecare parte, in functie de cat de patrunsa vrei sa fie carnea. Nu intepa carnea cu furculita,  ci intoarce-o cu un cleste.  Eu le-am lasat pe ale mele cam 4 minute, sa iasa un fel de medium spre rare.  Rumeneste-le apoi si pe canturi.

Scoate-le din tigaie si tine-le la cald, acoperite cu folie de aluminiu.  Peste bunatatea ramasa in tigaie, adauga inca vreo doua nuci de unt si ceapa tocata.  Caleste la foc mititel 2 – 3 minute, sa se inmoaie fara sa se prajeasca.  Toarna deasupra vinul si deglaseaza toate bucatelele alea yummy de pe fund cu o spatula de lemn.  Adauga mustarul si amesteca bine, sa se omogenizeze sosul.  Daca mai e nevoie sa se lege, mai adauga putin unt.  In final, pune tarhonul tocat si lasa pret de 1 – 2 clocote marunte, sa isi lase si el parfumul.  Potriveste de sare si piper negru proaspat macinat.

Scoate sfoara cu care sunt legate turnedo-urile si aseaza pe farfurie.  Sucul pe care l-a mai lasat carnea il poti adauga la sos, ca nu se supara.  Garniseste bucatile de carne cu sos si serveste alaturi de o salata verde.  Daca esti genul care se innebuneste dupa painea inmuiata in sos, poti aseza sub fiecare turnedo o felie de paine alba, fara coaja – o sa ma pomenesti!

7 Comments

  1. Iti inteleg durerea! A incerca sa extragi fericire din carnea de vita in Romania este la fel de inutil precum a incerca sa extragi fericirea din carnea de porc in USof A…

  2. dar de unde vine problema asta?? Ce, nu se taie vitei in Ro? Ca iti dau dreptate, dar nu-mi explic care-i treaba …

    • Zana Eficientei Reply

      treaba cu vitzeii e destul de neclara – m-am luptat intr-o zi cu niste vitzel, la un boeuf bourguignon, de am vazut stele verzi – a stat 6 ore, in cuptor, in cocota de fonta, ca la carte, si tot talpa a iesit. cred ca vitzelul ala avea barba, desi parea roz si fraged …

  3. din pacate, in Romania nu se cresc rase de carne ci doar de lapte, iar diferenta se vede. in plus, macelarii au cam disparut iar acum astia noi, de supermarket, nu mai stiu cut-urile traditionale, precum rib eye sau t-bone. briefly, cu mici exceptii, daca vedeti carne romaneasca luati exclusiv muschiulet, caci altfel va iesi talpa la gratar (la mancare merg si alte cut-uri)

    • Zana Eficientei Reply

      multumesc pentru explicatii, asta cu rasele de carne nu o stiam, dar pare foarte logic sa fie asa. si chestia cu macelarii e clara – astia de azi ‘macelaresc’ carnea 🙂 muschiuletul e optiunea cea mai safe, am facut si gulash cu el 🙂 , just to be on the safe side. cred, insa, ca lipsa generala de respect pentru ingredientele cu care gatim e cea care trebuie rezolvata – cu rezolvarea ei ar veni , poate, si niste carne de vita comestibila.

  4. Foarte tare reteta … felicitări pentru modul de exprimare al operațiunilor! Vreau sa va spun ca in momentul in care căutam pe net aveam in dotare una bucata caserola cu trei bucati turnedo cumpărată de la mega image! Dar sosul a facut toti banii… multumesc mult!

    • Zana Eficientei Reply

      Multumesc frumos. Sosul merita, intr-adevar, o carne mai buna, data viitoare probam cu muschi de vita. 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.