Dupa ce m-am tot luat la tranta cu reteta de paine fara framantat descoperita la Dan si la Florin, am decis ca e momentul pentru o schimbare radicala de abordare. Da, vreau o paine simplu de facut, chiar si fara masinarie, dar refuz sa imi mai rod unghiile de nervi in apropierea vreunui castron, ridicand si coborand de o mie de ori servetul de deasupra, ca sa vad: creste ori nu creste? 🙂

Ca o zana a eficientei ce ma aflu, am zburat incolo, am zburat incoace (yeah, sure, poate cu un avion Hercules…)si am gasit in Irlanda reteta pentru soda bread.

Va jur, mi-a luat in total – cu tot cu copt – vreo 55 de minute, pana sa pun pe masa o painica rumena, nu foarte frumoasa, dar foarte gustoasa. Luati aminte aici:

Ingrediente

400 – 450g faina alba (la mine a fost faina 550 bio de la real)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar tos
1 lingurita bicarbonat de soda (ca de-aia ii si zice soda bread)
350 – 425ml lapte batut (eu n-am avut, asa ca am folosit kefir)

Pe locuri, fiti gata, start! Mai intai, preincalzesti cuptorul la 230 grade Celsius. Cerni toate ingredientele uscate intr-un castron si le amesteci usor cu mana.

Apoi, faci loc in centru si torni cam 300 ml lapte batut/kefir.

Cu mana ca o gheara (degetele tepene, rasfirate si nemiscate), incepi sa invarti, combinand faina cu laptele batut, pana cand obtii un aluat moale, insa nicidecum lipicios sau prea umed.  Daca mai e nevoie, adaugi din laptele batut.

Cand aluatul isi pastreaza forma, il rastorni pe un blat presarat cu faina. Nu cumva sa il framanti, ca iese painea beton! Doar il aduni asa, cu mainile, cat sa ii dai forma unui disc de vreo 4cm grosime. Asezi painea pe o tava si dai la cuptor.

Dupa 15 minute la 230 de grade, cobori temperatura la 200 grade Celsius si mai lasi inca 30 de minute, pana cand painea e rumena si suna a gol daca ii ciocanesti baza. Gata!

Daca nici asta nu e simplu ….Dupa cum se poate vedea, cineva – manca-l-ar maica-sa – nu a rezistat nici macar sa se raceasca si a trecut la actiune.

 

15 Comments

  1. cristiangheorghe Reply

    Ahhh, am crezut iniÈ›ial că e vorba de clasicul irlandez whisky and soda… Pâine rapidă, zici? adică se mănâncă repede, repede? 🙂

  2. zano, arata interesant irlandeza asta, cam ca o fata cuminte din dublin dupa o noapte de chef in cafe en seine. da’ nu pot sa cred ca nu ti-a iesit macar o paine no-knead? as fi curios de comparatie.

    • Zana Eficientei Reply

      domne, nu mi-a iesit – ori e faina de de vina, ori eu, ca sunt anxioasa si tot ridic servetu’ ala sa o controlez, nu stiu ce sa zic. da’ nu mi-a iesit… o sa mai incerc in weekend si te tin la curent. intre timp, o sa fac si o soda bread cu faina neagra, ca am gasit reteta si pentru asta. la capitolul aspect, o sa mai lucrez, incerc sa ii dau un look de ‘fata irlandeza catolica si cuminte’. 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      o sa incerc cu Dobrogea aia de care vb cu Florin, sa vad ce iese.

  3. io pot sa confirm ca urmatoarele faini sint OK: titan 650 (in punga albastra de 5 kile), ungureasca de pizza 550, dobrogea 550 (si pe asta scrie ca-i de pizza cica).

    • Zana Eficientei Reply

      mersi mult, mi-am notat, testez si iti spun. drojdie uscata, prespun ca de la dr. oetcker, ca alta nici nu stiu sa fie …

  4. da, uscata. mai este pakmaya, sint la fel toate. am facut si cu drojdie in cuburi, iese la fel…

    • Zana Eficientei Reply

      de nici de acolo nu poate aparea problema 🙂

  5. numa daca nu cumva ai folosit drojdie veche, vezi ca asta expira. eu am patit odata, nu intelegeam de ce nu imi creste aluatul de pizza, cind colo – drojdia mea era expirata de vreun an.

    • Zana Eficientei Reply

      haha… eu am patit asa cu praful de copt. la mine nu prea are cum sa expire drojdia, pentru ca fac non-stop paine in masinarie, asa ca nu rezista prea mult timp in frigider.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.