Postul asta ii e dedicat Roxanei, care mi-a facut cadou ‘British Food’ a lui Mark Hix.  Pentru colcannon – care e o treaba irlandeza foarte serioasa (ca si varul lui – champ, gatit doar cu ceapa verde) – nu aveam unele ingrediente esentiale 🙂 (varza de Savoia sau kale si ceapa verde), asa ca am improvizat cu ce aveam prin frigider, varza rosie si praz. In loc de un stew consistent, i-am pus alaturi niste carnati albi de Thuringia, pregatiti la gratar.  Carnatii astia au mers de minune cu garnitura, pentru ca sunt condimentati cu chimen si maghiran.

Ingrediente – pentru 2 – 3 persoane

3 cartofi potriviti, curatati si taiati in cuburi

200g varza rosie

2 fire de praz, numai partea alba

15g unt

50ml smantana dulce pentru gatit sau lapte

sare, piper negru, putin zahar

carnati albi de Thuringia (eu am gasit la carrefour)
Pune cartofii la fiert in apa rece cu sare – vor fi gata dupa vreo 12 minute.  Intre timp, incalzeste niste apa si opareste varza rosie – las-o pe foc pana cand se inmoaie, apoi scurge-o bine si toac-o in fasii. Clocoteste si bucatile de praz cateva minute, scurge-le, limpezeste-le cu apa rece si taie-le in rondele.

Atunci cand cartofii sunt fierti, scurge-i si pune-i la loc in craticioara, sa se usuce un pic.  Zdrobeste-i ca pentru puree si amesteca-i cu unt, smantana dulce/lapte, sare, piper si putin zahar (dupa gust), apoi adauga-le varza si prazul.  Colcannon-ul se serveste imediat, foarte fierbinte, sa tina de cald, nu doar de foame.  Pune-i alaturi carnatii rumeniti la gratar si ai o coproductie irlandezo-nemteasca, mai tare decat negocierile intre madam Merkel si prim ministrul Brian Cowen. Goile maith! (asta ar fi ‘pofta buna’ in gaelic)

10 Comments

  1. adorabila farfurie… imi place modelul alabastri fi faptul ca e foarte foarte curata. de 10 minute ma tot uit la ea.

    iar carnatii aia de de turingia, chiar merita mah sa dai pe un carnat cat pe o sticla de finlandia? nici macar nu sunt din tzara lu doamna teflon….
    sunt facuti in carfurt.

  2. Zana Eficientei Reply

    piticule, cusurgiu ca de obicei 🙂 farfuria aia e mai batrana decat bunica-mea, ca e din zestrea lu’ strabunica. pe vremea aia se faceau farfurii mult mai curate, nu ca astea de acum 🙂 iar din banii de carnati nu iti luai nici un tzoi de finlandia.

  3. zina, sa nu ne uiti cu antreurile, ca acusica vine marea zapaceala 24 decembrie-6 ianuarie!

  4. buna idee. oricum nu mai mananca nimeni anticul piure de cartofi in casa mea. trebuie facut ceva in sensul asta.
    am incercat si varianta cu ceapa calita, piper…. fara prea mari succesuri insa.
    si, btw…va vad cam fitosi: ce-are, bre, carnatii de plescoi?
    :))

    • Zana Eficientei Reply

      carnatii de plescoi sunt cam … blonzi! atat. 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.