Am promis friptura de be-he-he, voila.  Cumparasem, cu ceva timp in urma, o pulpa frumoasa de miel de Noua Zeelanda si asteptam ocazia potrivita pentru ea. Ocazia a aparut si pulpa a disparut, ca si cum nici n-ar fi fost.  Daca n-as fi apucat sa fac 2 poze si nu m-as fi taiat la deget in timp de o transam, nu as fi avut vreo dovada a faptului ca e existat.

Ingrediente

pulpa de miel – asta a avut cam 2 kilograme si juma’

6  – 8 catei de usturoi, in functie de marime

rozmarin proaspat

sare grunjoasa

piper negru

vin alb

amestec de ulei de floarea soarelui si ulei de masline, cam 2 linguri din fiecare

Daca e bocna, scoate pulpa de miel din congelator cu 24 de ore inainte de a o pregati, sa se dezghete.

Preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.  Sterge carnea cu servete de hartie si las-o sa se zvante.  Cu un cutitas bine ascutit, inteap-o pe toate partile, ca sa faci niste mici ‘buzunare’ in care vor intra usturoiul si rozmarinul.  Taie cateii de usturoi in bucati nu foarte mici si rupe rozmarinul in buchetele.  Infige putin rozmarin si cate o bucatica de usturoi in fiecare ‘buzunar’.  Freaca bine carnea cu sare grunjoasa si piper, unge-o cu amestecul de ulei.

Pune pulpa intr-o tava incapatoare si toarna pe langa ea un pahar de vin alb si unul de apa.  Da la cuptor pentru 15 de minte la 220 grade, sa se rumeneasca, apoi, in functie de cat de facuta vrei sa fie carnea, coboara temperatura la 200 de grade si calculeaza asa:

– 15 minute pentru fiecare 0.5kg carne, pentru friptura in sange

– 18 minute pentru fiecare 0.5kg carne, pentru friptura medium, facuta la suprafata si rozalie pe langa os

– 22 minute pentru fiecare 0.5kg carne, pentru friptura bine facuta.

Adauga la timpul rezultat inca 20 de minute  – atata trebuie sa stea friptura ta in cuptor, la 200 grade.  La fiecare juma’ de ora, unge friptura cu sosul din tava.  Daca ti se pare ca sosul a scazut prea mult, mai adauga vin alb si apa, in proportii egale.

Cand e gata, scoate din cuptor, acopera bine cu folie de aluminiu si lasa sa se ‘odihneasca’ 10 – 15 minute, inainte de a transa.  Pentru a obtine felii frumoase de friptura, tine carnea de capatul osului si taie in jos, pe langa os.  Grija mare daca lucrezi cu un cutit mai naravas, sa nu te trezesti cu aia de la Protectia Muncii pe cap!  Alaturi poti pune un piure de cartofi meserias si o salata verde – eu zic ca ajunge.

5 Comments

  1. Pingback: Placinta cu carne de miel | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.