M-am intrebat de multe ori de ce familiile tinere de prin marile orase nu decid sa isi incarce copil, catel si (eventual) purcel si sa se intoarca la tara, unde sa faca o agricultura mai buna, mai curata, mai gustoasa.

Bani europeni (cu oarecare chinuiala si mancare de nervi) s-ar gasi, bunici si bunicute care sa mai vada de copii de asemenea, aerul ar fi mai bun, mancarea mai sanatoasa, costul vietii mai mic. Si poate asa am avea si noi niste piete adevarate si legume, fructe, lactate ori carne adevarate pe masa.  Poate chiar si la preturi mai normale.

OK, aici vine partea unde imi veti atrage atentia ca discutam si despre drumuri, scoli, asistenta medicala, acces la cultura.  Se prea poate ca toate astea sa fie obstacole serioase.  Sa fie ele, insa, motivele principale? Sau e pur si simplu vorba despre faptul ca ne-am ancrasat in lene citadina, in amagirea unui pseudo -confort mic-burghez, de consum?

In alte locuri se poate.  Uite aici, de exemplu. Si nici oamenilor astora nu le e roz 100% din timp.  Si ei au datorii, nu au asigurare medicala,etc.  Si totusi o fac! Voi ce parere aveti?

 

33 Comments

  1. e simplu zano. eu maine as pleca la mahmudia si ar rade pe mosie. pardon, as munci.
    dar am nevoie sa fac anii de munca aici in bucuresti. pentru la pensie cred. pentru o sperata cariera, naiba stie.

    asa e si in america. nimeni nu vrea la oras dar acolo sunt banii.

    • Zana Eficientei Reply

      piticule, pensie ???? de la stat???? moahahahahaha!

  2. nici eu nu as vrea la oras…am crescut la tara,m-as putea intoarce.dar nu as avea nici din ce trai si nici cum sa-i asigur ceva copilului meu pentru viitor…:(

    • Zana Eficientei Reply

      alison, noi am putea poate ajuta la capatul astalalt al firului – sa cumparam produse locale, romanesti, direct de la micii producatori si sa nu mai ingrasam hypermarketurile astea lacome.

  3. Eu am facut-o 🙂
    De 4 ani stau la tara,dupa ce m-am nascut si am trait 34 de ani in Bucuresti.Si zau daca imi pare rau ca m-am intors la origini.Si cand zic asta , ma refer si la conditii,pe care nu le am deocamdata,dar tot frumos mi se pare.
    Si ce daca va trebui sa imi duc copiii zilnic 25 de km pana la gradinita si scoala, atata timp cat ii cresc intr-un mediu nepoluat,cu iarba multa in curte,pomi fructiferi cati vreau eu si legume proaspete in gradina 🙂

  4. @victoriacus esti cam ipocrita. si la tzara si cu copiii in gradinita la oras. ai si SUV? ce de bani ai….

  5. păi la noi nu se întoarce nimeni la ţară pentru că de abia au venit de acolo…
    vorba lui piticu , merg la ţară doar cei cu bani care pot îmbina utilul şi necesarul cu plăcutul.

  6. Nu este adevarat.Nu ma scald in bani,dar o masina am sa imi duc copiii la o scoala mai buna decat cea din satul asta in care stau.Daca m-am mutat aici nu inseamna ca trebuie sa renunt la educatia lor.Si nu a spus nimeni ca ii duc la scoala in Bucuresti.Dar vad ca sunteti cam grabiti cu concluziile.Poate va aruncati un ochi pe blogurile mele si o sa vedeti unde si cum stau.
    Iar daca pui gaz pe masina,si mai iei in drum si inca 1-2 persoane,mai scutesti o gramada de bani.Din cate stiu eu,gradinitele si scoala primara incep dimineata,cand toata lumea merge la serviciu,si se tin tot in zilele lucratoare 🙂
    Se vede ca nu aveti simt practic
    Ma gandesc,oare de ce nu sunt toti taranii plini de bani,ca dupa voi asa ar trebui

  7. Nu m-am retras,ca doar nu sunt pensionara sa ma retrag.Si fac si agricultura si am de gand sa scot si profit din asta.
    Alte intrebari? 🙂

  8. America nu e un exemplu bun; acolo oricine doreste sa munceasca pe bune e respectat si ajutat. Aici preferam sa facem misto, mai ales daca nu ne pricepem. Munca la tara nu e usoara nicaieri si fondurile europene sint returnate din lipsa unor minime eforturi de explicare a oportunitatilor.
    Nimic din toate astea n-ar putea reprezenta o scuza daca am putea depasi mentalitatile legate de capra vecinului, perfect ilustrate de confruntarea din comentariile precedente.

  9. Hm, te-ai cam riscat, Zana draga, cu intrebarea aia….era cumva o intrebare retorica?…ca noi n-am perceput-o asa:)))
    In alta ordine de idei, vorba cuiva de mai sus: abia am venit de la tzara, cum sa ma intorc acolo? pai stii tu cum stau lucrurile la tzara? ca daca nu porti basma duminica dimineata, se uita lumea stramb la tine o luna intreaga? ca stai la coada o alta luna ca sa-ti faci analize medicale „la urgenta”? ca notarul vine o data la doua saptamani si atunci se comporta de parca i-ai fi dator pe viata? mda, frustrari, frustrari…..si, da, in alta parte se poate…dar eu prefer sa ma bucur inca de lucrurile la indemana mea pe care tocmai le-am descoperit…..si sa ma duc la tara doar cand e de sapat gradina :))) Poate mai tarziu, cand oi mai imbatrani si n-o sa mai am vanitatile de la treizeci de ani, ma voi intoarce in curtea cu frasini…pana atunci, „urmeaza statia Tineretului”!
    P.S. acest comment e doar parerea mea si NU e un atac la adresa nimanui. Va rog, nu raspundeti rautacios. Peace! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      Cris, intrebarea nu a fost retorica – ma gandeam ca sub asaltul E-urilor, poluarii, mizeriei, cainilor comunitari, violentei din scoli si de pe strazi, aglomeratiei si costului mult mai ridicat al vietii, se pot gasi si niste oameni care sa spuna: stop! vreau altceva! 🙂

  10. @ Victoria ,
    toata admiratia pentru oamenii curajosi cu initiativa si drag de viata ! Bravo
    am vrut sa ma uit si la tine dar imi zice ca ai sters blogul ??!!
    numai bine , j.

  11. Daca e vorba de gradinarit.. da, se poate, dar asta nu iti va plati facturile si nici cheltuielile de zi cu zi. Pentru asta trebuie sa iesi din intravilan, sa faci agricultura. Va’zica investitii.. Atunci taranu’ isi aminteste ca nu dispune de irigatii, ca septelul a zburat in tarile calde si nu mai are de unde sa ia ingrasamant natural, ca produsele AU PRET la comerciant si nu la el, pe camp.. ca doua kg de grau le va vinde cu 70 sau 80 de bani iar un kg de faina costa 2,40.. Apoi isi va baga palaria in el de camp si in drum spre casa isi va aminti ca nea Gica tocmai si-a deschis o spalatorie auto si are nevoie de un om care sa spele masinile boierilor proaspat sositi „la tara”.. 😛
    Ca sa o spun altfel.. din cele 4.. 5 mii de familii care vietuim in comuna asta doar 10.. 15 familii traiesc exclusiv din agricultura+activitati conexe.

    • Zana Eficientei Reply

      Rower, ok – sunt mult obstacole, idei preconcepute, lipsa de sustinere din partea statutului, dar daca o sa ne tot spunem ca e prea greu, ca e prea complicat, nu vom avansa defel. Pe mine ma revolta lipsa de interes a autoritatilor pentru satul romanesc, pentru o agricultura solida. Si, nu in ultimul rand, faptul ca spiritul comunitatii pare sa fi fost infrant in Romania de catre comunism si post-comunism.

      Aveam un album de fotografii facute prin satele romanesti, in anii ’30, de catre un fotograf german. OK, taranul roman era rupt in fund, in opinci cojite. Insa avea in privire o demnitate, o lumina pe care nu o mai are. Nu vreau sa idealizez, insa nu pot sa imi scot din minte comparatia cu taranii romani imbracati in trening de fash, cu caciulitze Pro-TV pe cap, care – la inundatii – stateau in carciuma si faceam bascalie de soldatii care construiau diguri….

  12. atata vreme cat „factorii de decizie” din Romania au decis ca e mai bine sa importe grau din afara, decat sa incurajeze productia din Romania, si atata vreme cat s-a vandut pamantul pe nimic catre olandezi (care si ei fac tot nimic cu pamantul – cica deocamdata) despre ce vorbim?! cunosc si eu cativa curajosi care fac „agricultura”. nu-i invidiez deloc. ma tem ca, dpdv al taxelor si al betelor in roate puse de distem, Romania nu e tara unde sa te apuci de vise indraznete. ah, sa va mai spun de ce fel de producatori autohtoni sunt pline pietele in Bucuresti?!

    • Zana Eficientei Reply

      Zazuza, asa cum ziceam si in alt comentariu – faptul ca statul roman este iniamicul propriului popor nu mai are nevoie sa fie demonstrat. Insa raman convinsa ca daca ‘se vrea’, ‘se poate’. Nu de putine ori ma gandesc sa dau naibii so called ‘civilizatia’ urbana si sa ma apuc de crescut capre. And I might even do it! 🙂

  13. Bineinteles ca se poate,daca vrei.
    Nu spun ca toata lumea poate,dar nu e imposibil.De exemplu eu si familia mea,pentru ca despre altii nu imi permit sa imi dau cu parerea 🙂
    Si eu si sotul meu,suntem nascuti si crescuti la oras.Nu am dat niciodata cu sapa si nici nu stiam cum se pune o ceapa in pamant.Dar am vrut sa traiesc curat,sa imi cresc copiii fara calculator 24/24 si fara poluare.
    Ne-am mutat la tara si am luat-o de la zero
    http://gradinapasiuneamea.blogspot.com/2009/02/cum-poate-fi-transformata-o-camera-din.html
    Am invatat sa gradinaresc de pe net si din carti,reviste apoi mi-am facut cativa prieteni virtuali de la care am invatat multe lucruri despre gradini.
    Inca nu pot sa spun ca scot bani din asta, dar imi hranesc destul de bine familia din ceea ce produce gradina mea si sunt mandra de asta.
    Un exemplu:
    http://gradinapasiuneamea.blogspot.com/2009/09/tot-munca.html

    • Zana Eficientei Reply

      Victoria, am incercat sa iti scriu pe blog insa nu merge. Vad ca ai semanat deja cartofii, morcovii si urmeaza in curand fasolea. Nu e prea repede? Eu am pus doar salata si rucola, ridichii, ceapa, usturoi. Imi era frica sa nu mai vina vreo frigaraie si vroiam sa mai astept cu morcov, patrunjel radacina si telina …

  14. Prin unele zone ale patriei daca nu stai acolo vecinii iti fura tot din gradina.

    Pe de alta parte morcovul, patrunjelul si telina se pun cit mai devreme, n-au nimic daca mai vine inghetul. Si cartofii, tot devreme se pun, depinde acuma daca ii pui incoltiti sau nu. Daca nu-s incoltiti stau vreo 3-4 saptamini in pamint. Cam stiu, nu? 😛

  15. doamne cati hateri comenteaza pe aici…
    sa imi explice si mie unul din ei, de ce nu merg eu la tara. poate? sau e la uzina si are de terminat un „proiect”? parca sunt la zoso in blog…

    • Zana Eficientei Reply

      piticule, sa nu exageram – lumea isi da cu parerea, spune fiecare ce crede. rogu-te nu ma compara cu Zoso 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.