E cea mai buna supă rece pe care am mâncat-o, rudă cu tarator-ul, dar mai gustoasă decât acesta.

Să o luăm, însă, da capo. Am mai avut grădini de legume. Dar niciodată nu am avut recolte atât de îmbelșugate. Zilele astea, la ceas de dimineață sau de apus, culeg cel puțin trei dovlecei pe zi și cam un kilogram de roșii, de toate soiurile și dimensiunile – cherry, inimă de bou, Roma. Cu roșiile mai treacă-meargă, răzbim cu supe, salate, tarte și altele, precum dulceața de roșii, pe care mă pregătesc să o fac mâine.

Dar dovleceii? La grătar i-am făcut, ciorbă și supă cremă cu fenicul și verdețuri, chiftele cu feta, ba chiar și chec cu dovlecei și lămâie am pregătit, în premieră sau în reluare. Așadar, de la antreu, până la desert, am acoperit cam tot spectrul de rețete. Ajunsesem cam la capătul imaginației, când – la 38 grade Celsius – a venit ideea salvatoare: o supă rece bocnă. Iat-o.

Ingrediente

  • 400g dovlecel, tăiat cubulețe (nu trebuie curățat de coajă)
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 castravete mare sau câțiva mai mici, tăiați cuburi
  • 2 căței de usturoi, tăiați mare
  • câteva fire de ceapă verde, tăiate în bucăți mari
  • 2 legături de mărar proaspăt
  • 10 frunze de mentă proaspătă
  • sucul unei lămâi
  • 150g iaurt grecesc gras
  • condimente după gust – sare, piper negru proaspăt măcinat, fulgi de chili
  • apă rece, cam 200 ml

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
  2. Pune dovleceii tăiați într-o tavă care merge la cuptor. Stropește cu o lingură de ulei de măsline, dă un praf de sare. Pune tava în cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 20 minute. Când s-au înmuiat și rumenit, scoate din cuptor și lasă să se răcorească complet.
  3. Când dovleceii s-au răcit, pune-i în vasul blender-ului, împreună cu castraveții, usturoiul, ceapa verde, mărarul, menta, sucul de lămâie și restul de ulei de măsline. Mixează totul până când textura este fina, omogenă. Adaugă iaurtul și mai mixează o tură, să fie totul yummy și cremos.
  4. Toarnă într-un castron încăpător, adaugă apa rece și amestecă bine. Condimentează după gust cu sare, piper și fulgi de chili. Dacă supa ți se pare prea groasă, adaugă-i câteva cuburi de gheață, că nu strică. Servește cu puțin ulei de măsline, eventual mărar verde sau câteva crutoane rumene.

Poftă bună și caniculă ușoară în continuare!

1 Comment

  1. Ce idee răcoritoare și inovatoare! Deși am încercat diverse preparate cu dovlecei, niciodată nu m-am gândit la o supă rece cu ei, mai ales combinată cu castraveți. Cu siguranță, această rețetă va fi salvarea mea în zilele fierbinți de vară. Mulțumesc pentru inspirație și abia aștept să o încerc

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.