Aveam chef de ceva consistent, sățios, care să mă încălzească pe dinăuntru și să se asorteze cu toamna de până mai ieri. Aveam o casoletă de champignons brune prin sertarele frigiderului, o pâine toast albă și o tufă de salvie în fața ferestrei de la bucătărie. Scurtă căutare pe net și a ieșit lucrul ăsta minunat.

Ingrediente

  • un pumn de bucățele de hribi congelați
  • 250g ciuperci champignon brune (sau albe, ce ai pe-acasă), curățate și tăiate felii
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 linguri de unt, plus încă puțin pentru unsul formei termorezistente
  • 6 frunze de salvie proaspătă, tocate, plus încă 5 – 6 pentru decorat
  • 1 ceapă roșie potrivită, curățată și tocată mărunt
  • 2 linguri de cognac (opțional)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, pentru asezonat
  • 3 fire de praz, bine spălate – doar partea albă, tocată fașii fine
  • 6 ouă măricele
  • 350 ml smântână dulce (lichidă)
  • 350 ml lapte integral
  • puțin piper cayenne sau fulgi de chilli
  • 60g cașcaval/cheddar dat pe răzătoarea mare
  • felii de pâine albă toast sau de brioșă (și mai bună, dar nu aveam la îndemână)
  • puțin parmezan ras

Mod de preparare

  1. Într-o tigaie solidă, de fontă sau similar, pune să se încingă uleiul de măsline și 1 lingură de unt, la foc vioi. Adaugă feliile de ciuperci champignon și bucățile de hribi și rumenește-le cam 8 minute. Adaugă salvia tocată și ceapa tocată, amestecă și continuă să sotezi 3-4 minute, până când bucățile de ceapă sunt translucide. Toarnă cognac-ul, asezonează cu sare și piper negru proaspăt măcinat și lasă pe foc încă un minut. Mută amestecul din tigaie într-un castron.
  2. În aceeași tigaie, adaugă lingura de unt rămasă. Când s-a topit, adaugă prazul tocat și un praf zdravăn de sare, apoi călește 5 – 7 minute, până când fâșiile de praz s-au înmuiat. Pune înapoi în tigaie amestectul de ciuperci din castron, amestecă bine. Ia tigaia de pe foc.
  3. Într-un alt castron, bate bine cele 6 ouă cu smântâna lichidă, laptele și piperul cayenne/fulgii de chilli. Asezonează cu sare și piper negru proaspăt măcinat, apoi adaugă cașcavalul / cheddar-ul ras. Amestecă, dă deoparte.
  4. Unge cu unt fundul și pereții unui vas termorezistent încăpător. Întinde pe fundul formei, într-un strat uniform, cam un sfert din amestecul de ciuperci și praz. Taie feliile de pâine pe diagonala, în triunghiuri, și așează-le cu baza în jos, în straturi care să se acopere parțial unele pe altele. Presară deasupra lor, uniform și prin toate ungherele disponibile, restul de amestec ciuperci-praz. Toarnă peste toate, cu un polonic și cu răbdare, amestecul de ouă și lactate, astfel încât toata pâinea să se poată îmbiba.
  5. Acoperă forma cu folie de plastic și pune la frigider cel puțin 30 de minute, optim peste noapte, pentru ca pâinea să se înmoaie uniform și aromele să se combine așa cum trebuie.
  6. Când scoți forma din frigider, las-o să ajungă la temperatura camerei, cel puțin 30 minute. Preîncălzește cuptorul la 170 – 175 grade Celsius. Îndepărtează folia de plastic, presară deasupra parmezanul ras și dă forma în cuptor, pe grătarul din mijloc. Coace timp de 40 de minute, până când papara e pătrunsă complet și în mijloc. Dacă nu s-a rumenit suficient, las-o 2 – 3 minute sub grill-ul superior, dar stai cu ochii pe ea, să nu se ardă.
  7. Decorează cu câteva frunze de salvie și servește alături de o salată mixtă de frunze crocante. Poftă bună! P.S. E chiar mai bună a doua zi.

1 Comment

  1. Felicitari pentru aceasta reteta minunata! Pranzul sau cina pe care o poti prepara are un gust incredibil si abunda in arome si texturi delicioase. Este un mod perfect de a beneficia de bogatia toamnei in aceasta perioada!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.