Rețeta asta – recunosc – mi s-a părut aproape suspect de ușor de pregătit și am avut emoții cu ea până în momentul în care am luat prima îmbucătură. Se face foarte rapid și e o soluție de avarie nu neapărat pentru post sau pentru vizitele unor vegani / vegetarieni, ci și pentru momentele alea ușor caraghioase, când vrei să ți se pară că manânci sănătos. Când de fapt mori de poftă după ceva dulce, chiar decadent. 🙂
Ingrediente
Pentru caramel:
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 100 g zahăr brun
- 3 linguri sirop de arțar
- 1 vârf de linguriță de sare (de mare, dacă se poate, pentru gustul acela special de caramel sărat)
Pentru blat:
- 200g făină albă
- 150 g zahăr tos
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță de sare
- 240 ml lapte de soia sau de migdale sau de ovăz
- 1 1/2 lingurițe oțet de mere (care să activeze bicarbonatul, stai fără grijă, nu se va simți în prăjitură)
- 85 ml ulei de floarea soarelui
- 2 – 3 mere curațate de coajă și cotor și repartizate astfel: felii de circa 2 cm grosime, cât să acopere fundul formei așezate orizontal, restul de mere tăiate în cubulețe de 2 cm
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius.
- Într-o crăticioară, amestecă toate ingredientele pentru caramel și pune la foc molcom, amestecând constant, până când zahărul se dizolvă. Nu lăsa să clocotească, pentru ca zahărul se va cristaliza. Dă deoparte.
- Într-un castron, amestecă toate ingredientele uscate pentru blat.
- În alt castron, amestecă toate ingredientele lichide, apoi bate ușor cu furculița. Lasă să stea câteva minute, până când laptele vegetal se va închega, sub acțiunea oțetului de mere.
- Între timp, toarnă caramelul călduț într-o formă rotundă, anti-adezivă, cu diametrul de 20 – 25 cm. Rotește forma, ca să se îmbrace tot fundul acesteia cu un strat uniform de caramel. Așează feliile de mere frumos culcate pe patul de caramel.
- Toarnă ingredientele lichide ale blatului peste cele uscate, amestecă pentru a avea o compoziție omogenă. Adaugă cubulețele de măr, mai amestecă ușor, ca să se distribuie în aluat.
- Toarnă aluatul în formă, netezește și dă la cuptor, pe grătarul din mijloc, pentru 30 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii iese curată.
- Scoate prăjitura din cuptor pe un grătar metalic. Lasă să se răcorească vreo 5 minute, desprinde marginile cu vărful unui cuțit, apoi răstoarnă prăjitura pe o farfurie. Nu lăsa să treacă mai mult de 5 minute, pentru că altfel caramelul va deveni prea lipicios. Servește, dacă vrei, cu niște frișcă vegetală îndulcită bătută sau cu o cupă de sorbet.