Traversez orașul aproape zilnic și observ că temperaturile infernale, sărite de 30 de grade Celsius, par să afecteze atât stilul, cât și judecata unora dintre noi. Adăstând la diverse semafoare, am zărit domnișoare aproape despuiate ieșind, în toiul zilei, din clădiri de birouri, doamne transformate în corturi de circ lălâi, cucoane congestionate și strangulate în „bluzițe” și „fustițe” (odioasele diminutive) plăsticoaso-pestrițe ori domni cu buricul la vedere, târșâind apatic papuci din plastic.

Este cert, cam așa vor arăta verile noastre de acum înainte: căldură excesivă, umiditate ridicată și furtuni. Așa că va trebui să învățăm cum să îmbinăm utilul cu frumosul. Să ne simțim bine, în toate sensurile, cu felul în care ne îmbrăcăm în această perioadă a anului. Stiliștii și influencerii ne spun una, doctorii ne spun alta, iar noi trebuie să facem echilibristica pentru a găsi mediana de aur, pe care se găsește eleganța comodă a unei veri caniculare.

Dincolo de vârstă ori siluetă, de ceea ce “se poartă” și de ce “e sănătos“, există atât un set de reguli universal valabile, cât și multe noutăți interesante, care pot ușura alegerile vestimentare în lunile calde ale anului. Așadar, să începem.

  • O luăm cu lucrurile de bază. În vreme de caniculă, se poartă țesături din fibre naturale – bumbac, mătase naturală sau in. De ce? Pentru că aceste fibre „respiră”, adică lasă căldura să părăsească trupul și nu ne supraîncălzesc. În plus, absorb transpirația, sunt ușoare și nu permit diverselor fungi și microorganisme dăunătoare să se înmulțească în exces în pliurile tegumentelor umede. Aș vrea să fac aici o paranteză specială cu privire la in, o fibră de 12 ori mai rezistentă decât bumbacul, care – atunci când țesătura este 100% naturală – arată cu atât mai bine cu cât este mai purtată. Nu e nevoie să calci hainele de in până când se lustruiesc, așa e felul lor, să fie șifonate. Pliseurile inului îți arată, de fapt, calitatea acestuia. Uită, așadar, de obsesia netezimii scrobite și lasă hainele de in să se șifoneze cu stil și personalitate! Cât despre mătase, este ea vaporoasă și fluidă, însă e scumpă, se pătează ușor și se întreține greu, rezerv-o pentru bluze și eșarfe. Și nu uita – atunci când cumperi haine de vară evită-le pe cele căptușite sau, dacă e musai, asigură-te că și căptușeala este din fibre naturale.  
  • În privința culorilor, lucrurile sunt relativ clare. Culorile deschise te protejează cel mai bine, pentru că reflectă lumina și absorb mai puțină căldură. Evident, imprimeurile sunt permise, atâta timp cât cea mai mare parte e ocupată de nuanțele pale. Un studiu realizat în Japonia, în 2020, a adus în clasament  – după alb – galbenul, griul și – ca sa vezi! – roșul și movul, drept culori care apără de temperaturile ridicate. Albastrul, verdele și negrul s-au plasat în cealaltă extremitate a clasamentului.
  • Acum vine rândul croiului pentru hainele de lungă vară fierbinte. Mânecă largă, scurtă sau deloc, linii fluide, care nu încorsetează.  Asta nu înseamnă fără de formă, ci cu un tipar care avantajează silueta: talie și bust marcate lejer, poale ample, tăiate geometric, pantaloni largi, tip „pajama” combinați cu un T-shirt sau o vestă. Dacă sunt porțiuni ale corpului pe care nu vrei să le arăți lumii, camuflează-le elegant: brațele cu un șal de mătase, șoldurile sub un caftan exotic sau un kimono ușor, picioarele cu fuste creole și rochii maxi.  Oricât de fabuloasă ți-ar fi silueta, nu o dezgoli în mini-mini-uri și hot pants microscopici până la apus, nu doar pentru că peste zi mai mergi și la muncă, ci și pentru că ai face bine să te protejezi de razele UV.
  • Când vine vorba despre încălțaminte, keep it cool and natural! Espadrile, sandale, saboți,  sneakers de pânză și flip flops, în funcție de loc, oră și ocazie. Picioarele, bietele, să se simtă comod, să respire și să nu se umfle. În plus și esențial, pedichiura să fie impecabilă.
  • Dacă discutăm despre accesorii, atunci e musai să amintim pălăriile de pai cu bor (care lasă căldura să traverseze), eșarfele cu care ne prindem părul pentru a lăsa ceafa și fruntea libere și ochelarii de soare cu protecție UV. Slavă Domnului, oferta pentru accesorii e mai mult decât generoasă și ne dă voie să ne amuzăm în voie cu formele și culorile. Poate părea bizar, dar voi aminti aici și o umbrelă de poșetă – nu doar pentru inevitabilele coduri de ploaie torențială, ci și pentru traversarea deșerturilor de asfalt.
  • Apostrof dedicat bijuteriilor: evită-le pe cele voluminoase din metal, care se încing, se lipesc de piele și o pot irita, mai ales dacă există o predispoziție pentru alegii. Înarmează-te, în schimb, cu un evantai în culori neutre,  un mini-ventilator amuzant sau cu o altă nouveauté : bijuteriile care se țin la frigider și te răcoresc elegant, la momentul oportun.  
  • Ca să nu transpiri abundent și să gâfâi sub greutate, precum asinul sub samar, renunță la gențile shopper din piele, chiar dacă sunt extrem de practice. Ți-o spune un mare fan al acestora. Înlocuiește-le cu un crossbody ușor de purtat sau, dacă trebuie totuși să duci cu tine jumătate de casă, alege o geantă din pai, rafie sau material textil.
  • La final, dar nu în ultimul rând, lenjeria de corp: cât mai puțini bureți, sârme ori materiale sintetice. Cât mai mult bumbac ori mătase în culori neutre, naturale! Te rog uită de bretelele sutienului sau șnururile de la tanga la vedere – cheap/trashy, not sexy!

Cum spuneam, de caniculă e improbabil să scăpăm anul ăsta și în cei care urmează.  Din fericire, multe dintre piesele vestimentare ale verii sunt clasice, nu se demodează.  De aceea, este înțelept să investești în lucruri de calitate, pe care să le aduci la zi cu accesoriile momentului. Citește atent etichetele, inclusiv recomandările de întreținere, și te vei bucura de ele ani de-a rândul. Atunci când cumperi, gândește-te în aceeași măsură la confort și sănătate, nu doar la aspect. Ți-o spune o doamna albită la tâmple sub Santorini Shimmering Rose-ul de rigoare: la 35 de grade Celsius cu umiditate 80%, te vei simți mai bine și mai frumoasă într-un kaftan de in, cu sandale în stil grecesc și o mare pălărie de pai, decât într-o rochie de poliester mulată, purtată cu sutien push up și tocuri de 12 centimetri.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.