Spectacolul tarabelor pline de cirese, capsune si zmeura – rosii, parfumate, zemoase – m-a urnit, in sfarsit, din lenea ultimelor cateva zile si m-a pornit pe drumul catre o tarta 100% de casa, asa cum vezi prin vitrinele patiseriilor frantuzesti.
Ingrediente
Pentru baza de tarta
175g faina alba
1/2 lingurita sare
1/2 lingura zahar
115g unt rece, de la frigider
60ml apa rece
Pentru crema
250ml lapte
1/2 baton de vanilie sau 1 lingurita esenta naturala de vanilie
1 ou
40g zahar
30g faina
Decor
500g capsune frumoase
1 lingura gem de caise + 1 lingurita apa
Baza de tarta, aluatul va sa zica, e un pate brisee frantuzesc, simplu si rapid de facut – cu conditia ca untul si apa sa fie reci. In vasul robotului de bucatarie, pui faina, sarea si zaharul. Dai un tur – doua, sa se omogenizeze. Adaugi apoi untul, taiat in bucatele de vreo 2cm. Mixezi nu mai mult de 15 secunde, pana obtii un fel de firimituri neregulate. Dai din nou drumul robotului, turnand incet apa – cam 50ml la inceput, apoi restul (daca e nevoie) – trebuie sa se formeze un aluat care isi mentine forma. Nu mixa mai mult de 30 de secunde!
Scoti aluatul din vasul robotului, pe un tocator pudrat cu faina, formezi o sfera pe care o turtesti usor, ca un disc. Invelesti discul in folie de plastic si pui la frigider 30 de minute – 1 0ra, ca sa se intareasca untul si sa se relaxeze glutenul din faina. Scoti din frigider pe blatul presarat cu faina si intinzi foaia cu sucitorul. Ca sa intinzi uniform si sa nu se lipeasca de blat, rotesti din cand in cand foaia cu 90 de grade.
Vei pune foaia intr-o forma de tarta cu diametru de 20 – 23 cm, asa ca ai nevoie de o foaie de marime potrivita (Ar fi perfecta o forma cu fund amovibil, speciala pentru tarte – daca nu o ai, tapetezi forma de tarta uzuala cu hartie de copt, ca sa poti despinde baza de tarta din ea – vei obtine un aspect rustic, foarte simpatic). Ca sa verifici ca foaia e suficient de mare, intorci forma de tarta peste foaie. Daca foaia e cu 2- 3 cm mai mare decat forma, esti in ordine. Iei foaia usor pe sucitorul dat cu faina si o asezi peste forma. Nu o modelezi cu degetele si nu tragi de ea – altfel se va strange la copt. Faci o bila din aluatul in exces, o pudrezi cu faina si, cu ajutorul ei, impingi usor aluatul, sa se muleze pe forma. Trecand cu sucitorul peste forma, scapi de excesul de aluat de pe margini. Acum intepi fundul tartei cu furculita si o dai, din nou, la frigider pentru jumatate de ora.
Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius. Pui baza de tarta la copt – fie umpluta cu hartie de copt + sfere de ceramica/boabe de fasole, fie fara. Daca nu folosesti hartie + sfere, stai cu ochii pe ea la copt si inteapa orice bula de aer care se formeaza si umfla aluatul. Lasi la copt 25 – 30 de minute, pana cand e aurie.
Crema (creme patissiere a la vanille) o pregatesti cat se coace baza de tarta. Intr-o craticioara, pui la incalzit – pe foc potrivit – laptele si vanilia. Daca folosesti batonul, il despici longitudinal, razui cu varful cutitului bobitele din interior si le pui, cu tot cu baton, in lapte. Batonul il vei scoate dupa ce laptele s-a incalzit. Cand e aproape de fierbere, dai deoparte de pe foc si lasi sa se racoreasca un pic.
Separat, intr-un bol, freci oul cu zaharul, pana cand obtii un amestec spumos si omogen, care curge de pe tel ca o panglica. Adaugi faina, apoi – incetisor – laptele cald. Amesteci bine, torni la loc in craticioara si pui pe foc potrivit, amestecand in continuu. Cand fierbe, dai deoparte si amesteci in ca 1 minut – crema va continua sa se ingroase.
Asamblarea. Scoti baza de tarta din cuptor si din forma si lasi sa se raceasca. Umpli baza tartei cu crema cu vanilie. Speli si tai toate capsunele – mai putin una – in jumatate si le tamponezi cu prosop de hartie, sa absorbi umezeala. Asezi jumatatile de capsune in cercuri concentrice, usor suprapuse, iar in mijloc o pui pe cea intreaga. Incalzesti gemul de caise cu apa intr-un bol, la microunde. Amesteci si ungi cu el capsunele, pentru un luciu frumos, de galantar de cofetarie.
Tarta asta imi place la nebunie – nu e prea dulce, e usoara si acrisoara. Baza tartei e crunchy si subtire, crema – onctuoasa si parfumata cu vanilie, iar capsunele cele lucioase iau un plus de dulceata de la gemul de caise. Imi dau peste maini sa nu o mananc pe toata, pana cand ajunge si restul familiei acasa!
22 Comments
Tu, tartă cu căpșuni… Miruna, tartă cu cireșe… Cum m-ați nimerit amândouă! Azi am chef de un menaj-a-trois! Mă refer la deserturi, desigur 🙂 Miam-miammm…
asa sunt gospodinele, telepatice 🙂
Cu adevarat esti zana!!!
zana capsunilor – aia sunt!
Iamiiiiiiiiiiiiiiiii!
pai nu erai la dieta, doamna? 🙂 tz, tz, tz …
excelenta! am facut-o si eu acum 3 ore si e deja pe cale de disparitie 😛 imi plac retetele tale:)
mai avem, mai vin bunatati 🙂
Zana, spune-mi te rog care-i secretul cu respectivele bile de ceramica?
bilele de ceramica au 2 calitati:
01. sunt grele si tin aluatul pe fundul formei, nelasandu-l sa se umfle
02. rezista la temperaturi inalte.
o alta optiune este sa pui pe fundul tartei, cand o dai la cuptor, boabe de fasole uscata sau orez – cat sa acopere toata baza. partea proasta este ca acele boabe sau acel orez nu mai pot fi folosite (se coc), asa ca va trebui sa le arunci. de asta, eu prefer bilele de ceramica.
varianta a treia este sa stai cu ochii pe cuptor si, de fiecare data cand vezi ca incepe sa se umfle undeva aluatul de pe fund, sa il intepi cu o furculita, ca sa iasa aerul prins dedesubt. in cazul asta, tot ce cheltui e timpul si atentia ta. 🙂
Ah … merci pentru detalii!
Sa inteleg ca gasesc bilele de ceramica la magazinele pentru ultra-profesionisti? 🙂
eu le-am gasit – din intamplare intr-un supermarket. cred ca respectivii nici nu stiau prea bine ce vindeau 🙂
sucitoru’ ăla te iartă de toate păcatele robotului de făcut pâine.
ha ha! am pus pariu cu mine ca o sari pe ocazie! 🙂
Pingback: Un desert foarte british: Bakewell Tart | Zâna Eficienţei
Pingback: Tarta frantuzeasca cu capsuni | Slabire? Regim? Am slabit!
Pingback: Tarta cu mere rele | Zâna Eficienţei
Pingback: The apple pie strikes again, de ziua Simonei! | Zâna Eficienţei
Pingback: Pur si simplu, pumpkin pie | Zâna Eficienţei
Pingback: Topul anului I | Zâna Eficienţei
Pingback: Revelatia saptamanii: placinta englezeasca cu carnati si mere | Zâna Eficienţei
multumesc pt reteta