Aroma de portocale însoţeşte întotdeauna sărbătorile de iarnă şi, de aceea, o prăjitură gustoasă şi aspectuoasă cum este aceasta va da căldură şi strălucire serilor friguroase de decembrie şi va impresiona oaspeţii.

INGREDIENTE

PENTRU PRĂJITURĂ

  • Unt, pentru a unge forma
  • 160g unt, la temperature camerei
  • 3 ouă mari
  • 2 linguriţe concentrate/ esenţă de vanilie
  • 190g faină cu agent de creştere, cernută (poate fi înlocuită cu 190f făină albă + ¾ linguriţă praf de copt + ¾ linguriţă sare)
  • 40g făină albă, cernută
  • 170g smântână
  • 1 lingură coajă de portocală rasă
  • 80ml suc de portocale proaspăt

PENTRU COAJA DE PORTOCALĂ PENTRU DECOR

  • Coajă de la 3 portocale, tăiată în fâşii subţiri
  • 215g zahăr tos
  • 60ml apă

PENTRU GLAZURĂ

  • 150g zahăr pudră, cernut
  • 25g unt, la temperature camerei
  • 1 lingură suc de portocale proaspăt

MOD DE PREPARARE

  1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu unt o formă circulară, cu arc. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol, bate (de mână sau cu un mixer) untul cu zahărul, până când formează o cremă omogenă, deschisă la culoare. Adaugă pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Cu o lingură metalică mare, adaugă acum treptat cele 2 tipuri de făină, smântâna ardelenească, esenţa de vanilie, coajă şi sucul de portocală. Amestecă doar până când compoziţia este omogena.
  3. Toarnă compoziţia în forma pregătită, netezeşte suprafaţa şi dă la cuptor pentru 50 – 55 minute, până când o scobitoare înfiptă în centru iese curate din prăjitură.
  4. Cât se coace prăjitura, poţi pregăti coajă de portocale confiată şi glazura. Pune un grătar deasupra unei tăvi. Aşează fâşiile de coajă de portocală într-o crăticioară. Opăreşte cu apă clocotită timp de 10 secunde. Repetă operaţiunea. Scurge bine. În crăticioară, pune apă şi zahărul.  Amestecă şi pune pe foc mediu, până când zahărul se dizolvă.  Când clocoteşte, micşorează focul, adaugă coajă de portocală şi lasă să fremete timp de 5 – 10 minute, până când aceasta devine translucidă. Ia de pe foc. Cu o furculiţă, aşează fâşiile de coajă de portocală pe grătarul pregătit, să se scurgă bine de sirop şi să se întărească.
  5. Pentru glazură, într-un castron, amestecă zahărul pudră, untul şi sucul de portocale cu o lingură de lemn. Aşează castronul peste o crăticioara cu apă fiebinte şi continuă să amesteci, până când crema devine fină şi zahărul se dizolvă complet.  Dă deoparte şi lasă să se răcorească.
  6. Când prăjitura este gata, scoate din cuptor şi lasă să se răcească complet, înainte de a o scoate din formă. Îndepărtează hârtia de copt de pe fund şi aşează prăjitura pe un platou.  Întinde deasupra glazura şi decorează cu fâşiile de portocală confiată. Poftă bună!

img_2164

img_2182

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.