Am gasit in gradina ciupercile astea. Habar n-am daca sunt otravitoare sau ba – poate ma lamuriti voi. Poate ratez vreo ciulama fantastica si nu stiu. Sau poate le mananca (Doamne fereste!) vreunul dintre caini si incepe sa miaune.
stiu, nu mananc ce nu cunosc – am cumparat ciuperci de pe marginea drumului de vreo 3 ori si acasa le-am aruncat, ca n-am avut curaj sa le gatesc nici cu lingurita de argint …
ceva similar mi-a aparut si mie in gradina. le-am lasat acolo, ca-s decorative, iar noi oricum nu ne pricepem sa culegem ciuperci decat de la magazin 😀
se zice ca poti incerca asa: pui apa la foc, o lasi sa dea in clocot, adaugi cipercile si apoi o ceapa alba curatata. daca ceapa isi schimba culoarea ciupercile sunt otravitoare. 😀
Ai dreptate – cu adevarat ca nu merita riscul. Am auzit odata un specialist la TV spunand ca sunt diferite specii care si el are dificultati in a le discerne… Asa ca mai bine cu cipercile de cultura frate!
Primii par a fi hribi, al doilea tip as spune ca este sofran (un fel de hrib), daca este atat de galben pe sub palarie si poros precum se vede in poza. Ambele sunt comestibile, chiar daca al doilea soi se comporta ciudat: isi schimba culoarea cand este taiat, din galben se face albastru-verde. Totusi, daca te bate gandul sa ii mananci, fa o incercare inainte, ca nu ai de unde sti ce soi de ciuperca nebuna au avut in jur, de ia- otravit si pe ei, ca la electrizarea prin influenta…
au, pai acum ma speriashi de-a binelea, nici nu ma mai ating de ele 🙂 de unde sa stiu eu ce au avut prin apropiere? 🙂 lasa, le pastram frumos de decor, sa le manance cotofenele si graurii, daca vor
pozele 4-7 par a fi niste „Boletus”, ruda cu minatarcile sau Cèpe de Bordeaux sau Boletus Edulis. Cel mai probabil sunt comestibile chiar excelente. Cu astea nu prea ai sanse sa dai coltul, in cel mai rau caz un pic de dat la boboci.
Despre primele 3 nu prea stiu ce sa zic. S-ar putea sa fie Lepista Nuda. Un indiciu ar fi un miros floral aparte si foarte puternic. In cazul asta tot comestibile.
coolnewz, lepista nuda are palaria in diferite culori si ceva mai transparenta decat ce e in pozele astea. Ar putea fi ghebe (unul din soiurile de Armillaria) sau rascovi (un soi de Lactarius). Daca e rascov, are palaria mata, iar cand i se rupe piciorul trebuie sa curga un lichid alb, laptos. Daca are palaria baloasa (nu imi dau seama din poza), nu e ok, e nebuna…
primele par ghebe, dar nu prea au cum sa fie ca lor nu prea le place sa creasca pe oriunde. se gasesc de obicei pe cioate sau prin jurul acestora.
ultimii sunt hribi tiganesti care nu se mananca.daca atunci cand atingi partea galbena a palariei aceasta se face mov, atunci clar nu sunt buni. daca in schimb gasesti hribi buni, de preferat e sa ii pui la uscat o zi langa o sursa de caldura si abia apoi sa ii gatesti
primele nu par a fi ghebe, ca au crescut in mijlocul pajistii. cat despre hribi, o sa incerc chestia cu atinsul si revin cu detalii. oricum, mersi frumos! 🙂
30 Comments
Nu mai bine folosesti ciupeci cumparate ? Macar alea sunt mai sigure 😛 Despre ciupercile astea nu stiu…
Pap litere :))) ciuperci *
stiu, nu mananc ce nu cunosc – am cumparat ciuperci de pe marginea drumului de vreo 3 ori si acasa le-am aruncat, ca n-am avut curaj sa le gatesc nici cu lingurita de argint …
ceva similar mi-a aparut si mie in gradina. le-am lasat acolo, ca-s decorative 😀
asa am facut si eu – intrebarea e daca am facut bine au ba?
ceva similar mi-a aparut si mie in gradina. le-am lasat acolo, ca-s decorative, iar noi oricum nu ne pricepem sa culegem ciuperci decat de la magazin 😀
ah, s-a publicat de doua ori? pai da, probabil ca apasasem trimite inainte de a scrie tot 😀
ai mancat vreo ciuperca din curte?
LOL. nu. si nici cainii nu se ating de ele 😀
vad ca nici ai mei … or fi ei mai destepti ca noi 🙂
pare sa fie salvia divinorum…nici eu nu sunt foarte atent acum. dar sunt frumoase micutzele….
pai de-aia mi-e frica si mie, ca prea sunt frumoase … 🙂
se zice ca poti incerca asa: pui apa la foc, o lasi sa dea in clocot, adaugi cipercile si apoi o ceapa alba curatata. daca ceapa isi schimba culoarea ciupercile sunt otravitoare. 😀
s-o zice, dar eu nu risc. o stiam si pe aia cu lingurita de argint, dar tot nu risc 🙂
Ai dreptate – cu adevarat ca nu merita riscul. Am auzit odata un specialist la TV spunand ca sunt diferite specii care si el are dificultati in a le discerne… Asa ca mai bine cu cipercile de cultura frate!
asa zic si eu, desi tare mi-ar fi placut sa constat ca imi cresc in mod spontan funghi porcini in curte 🙂
Hribi de plop. Neotravitori dar nu-s foarte savurosi.
care dintre ele, ca sunt de 2 feluri? 🙂
Primii par a fi hribi, al doilea tip as spune ca este sofran (un fel de hrib), daca este atat de galben pe sub palarie si poros precum se vede in poza. Ambele sunt comestibile, chiar daca al doilea soi se comporta ciudat: isi schimba culoarea cand este taiat, din galben se face albastru-verde. Totusi, daca te bate gandul sa ii mananci, fa o incercare inainte, ca nu ai de unde sti ce soi de ciuperca nebuna au avut in jur, de ia- otravit si pe ei, ca la electrizarea prin influenta…
au, pai acum ma speriashi de-a binelea, nici nu ma mai ating de ele 🙂 de unde sa stiu eu ce au avut prin apropiere? 🙂 lasa, le pastram frumos de decor, sa le manance cotofenele si graurii, daca vor
Scuze, am gresit, primul soi nu sunt hribi, ci ghebe. (Cred ca de la spori mi se trage, ia verifica tu ce au avut in jur…)
pozele 4-7 par a fi niste „Boletus”, ruda cu minatarcile sau Cèpe de Bordeaux sau Boletus Edulis. Cel mai probabil sunt comestibile chiar excelente. Cu astea nu prea ai sanse sa dai coltul, in cel mai rau caz un pic de dat la boboci.
Despre primele 3 nu prea stiu ce sa zic. S-ar putea sa fie Lepista Nuda. Un indiciu ar fi un miros floral aparte si foarte puternic. In cazul asta tot comestibile.
bine, ma duc azi sa le miros si va spun :).
coolnewz, lepista nuda are palaria in diferite culori si ceva mai transparenta decat ce e in pozele astea. Ar putea fi ghebe (unul din soiurile de Armillaria) sau rascovi (un soi de Lactarius). Daca e rascov, are palaria mata, iar cand i se rupe piciorul trebuie sa curga un lichid alb, laptos. Daca are palaria baloasa (nu imi dau seama din poza), nu e ok, e nebuna…
o sa si rup una din aia, sa vad daca ii curge lichid alpb, laptos. palaria nu e baloasa, din cate mi-am dat eu seama.
acum ca ai pomenit de ghebe le vad si eu cu alti ochi. Mie imi pareau tare mov deci am exclus ghebele din start 🙂
nu sunt mov – de asta pot sa te asigur. si unele si altele sunt maronii.
Eu cunosc numai ciupercile de la magazin 🙂 Pe alea din gradina le-as lasa acolo, ca arata bine 🙂
primele par ghebe, dar nu prea au cum sa fie ca lor nu prea le place sa creasca pe oriunde. se gasesc de obicei pe cioate sau prin jurul acestora.
ultimii sunt hribi tiganesti care nu se mananca.daca atunci cand atingi partea galbena a palariei aceasta se face mov, atunci clar nu sunt buni. daca in schimb gasesti hribi buni, de preferat e sa ii pui la uscat o zi langa o sursa de caldura si abia apoi sa ii gatesti
primele nu par a fi ghebe, ca au crescut in mijlocul pajistii. cat despre hribi, o sa incerc chestia cu atinsul si revin cu detalii. oricum, mersi frumos! 🙂