Cine cauta o alternativa mai mult decat sanatoasa la cartofii prajiti, o gaseste aici. Si asta pentru ca numitul cartof dulce (ruda de foarte departe a cartofului propriu-zis) e locul 1 in nu stiu cate studii legate de valoarea nutritionala a legumelor. Cunoscut si ca batata ori ca yam, cartoful asta cu miez portocaliu are un echilibru perfect intre carbohidrati, fibre, proteine, beta caroten, vitamina C, vitamina B6, fier si multe altele. Pana si diabeticilor le este recomandat (chiar daca isi zice ‘ dulce’), intrucat regleaza nivelul glicemiei si reduce rezistenta la insulina.
Ingrediente (pentru 2 portii)
1 cartof dulce mare, curatat de coaja si taiat in betze, ca pentru cartofii prajiti
1 lingura ulei de masline + 1 lingura ulei de floarea soarelui
sare de mare, piper negru proaspat rasnit, boia iute afumata (pimenton) sau fulgi de chili
Lucrurile sunt foarte simple: preincalzesti cuptorul la 160 grade Celsius, iei o tava, pui in ea uleiul, adaugi cartofii dulci, amesteci bine, apoi dai la copt pentru vreo 20 de minute.
Dupa asta, cresti temperatura la 180 grade Celsius, treci cuptorul pe grill si lasi cartofii inca vreo 10 minute, sa se rumeneasca frumos.
Ii scoti si ii servesti fierbinti, asezonati bine cu sare de mare, piper negru si boia afumata. Noi i-am mancat alaturi de niste file-uri de peste pane si un stir fry de pak choi (bok choy) despre care va povestesc maine.
Niste retete foarte interesante gasiti si la Wine and Knives sau aici, pe New York Times.
9 Comments
trebuie sa recunosc ca n-am mancat niciodata cartof dulce. acum chiar m-ai facut curioasa 🙂
it is an absolute must! 🙂
dar la gust seamana cu cartoful nostru?:)
Nope. Nicidecum. E dulceag, cremos si mai putin fainos. As putea spune ca se apropie mai degraba de dovleac. 🙂
nici eu nu am gustat niciodata cartof dulce, asa ca ma alatur curiozitatii Zazuzei 🙂 ca aspect, arata foarte interesant…
va asigur pe toti ca este foarte bun. daca ati gustat dovleac si va place, nu va fi o mare supriza.
N-am gustat pana acum, dar suna tentant.
welcome, vertange! dupa cum spuneam, incearca si nu vei regreta, mai ales ca e extrem de sanatos.
Pingback: Ficat de vitel cu sos de Porto si cartofi dulci la cuptor | Zâna Eficienţei