Cu numeroase aniversari in aceasta perioada si cu timp limitat la dispozitie, a fost nevoie sa gasesc o reteta de tort ‘all purposes’. Se pare ca am gasit-o, mai ales ca the usual suspects m-au gratulat cu urmatorul compliment ‘in sfarsit, un tort profesionist!’. Nu stiu cat de profi e in aparenta, insa va asigur ca e rapid si racoros. Mai multe, sa imi spuneti voi dupa ce il incercati.
Ingrediente
6 oua, separate in albusuri si galbenusuri
6 linguri de zahar tos
6 linguri de faina, cernuta
1 plic zahar vanilat (eu am folosit Vanilie Bourbon, de la oetcker)
coaja rasa de la 1 lamaie
500g fructe de padure amestecate (zmeura, mure, capsuni, afine)
cateva linguri de gem de zmeura
400 ml frisca lichida, de la frigider
50g zahar pudra
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Mai intai, pandispanul pentru blat. Pregateste o forma de prajitura rotunda, cu fund detasabil. Unge-o cu putin ulei, apoi tapeteaz-o cu hartie de copt. Bate cele sase albusuri spuma. Separat, bate galbenusurile impreuna cu zaharul, 1/2 din plicul de zahar vanilat si coaja de lamaie pana cand obtii o compozitie omogena, spumoasa, galben deschis. Proba: lasa sa curga compozitie de pe paletele mixerului. In cazul in care curge ca o panglica groasa si consistenta, esti gata, iti va lua probabil vreo 12 – 15 minute. Acum, e momentul sa amesteci. Adauga in compozitia cu galbenusuri, pe rand, cate o lingura de faina apoi o portie din albusurile spuma. Ai grija sa termini cu albus si amesteca-l delicat, cu miscari verticale, fara sa scoti tot aerul din el. Toarna amestecul obtinut in forma pregatita si da la copt pentru circa 40 – 45 minute. Nu cumva sa deschizi cuptorul in primele 20 minute de copt! La final, scoate forma din cuptor, lasa sa se racoreasca un pic si desfa-o. Pune blatul pe un platou si lasa-l sa se raceasca de tot. Taie-l in doua pe orizontala, cu un cutit cu lama lata si cu multa, multa grija.
Acum pregateste umplutura. Cu paletele mixerului racite vreo 10 minute in congelator, bate frisca (si ea trebuie sa fi stat cateva ore la rece). Adauga-i restul de zahar vanilat si zaharul pudra cernut. Bate pana cand frisca e tare, dulce si parfumata.
Pune deoparte cateva boabe de zmeura frumoase. Restul de fructe merg intr-o craticioara, impreuna cu gemul. Le amesteci bine, pe foc potrivit, pana cand ai un fel de sos gros si dulce, in care boabele de fructe s-au desfacut.
Ultima etapa, asamblarea. Ia cu lingura din craticioara cu sos de fructe de padure si aseaza frumos pe partea de jos a blatului, intr-un strat uniform. Ai grija sa iei sosul cu totul, inclusiv lichidul care va insiropa frumos blatul. Dupa ce ai asezat stratul de fructe, acopera-l cu un strat uniform de frisca. Pune deasupra ‘capacul’ blatului, apoi restul de frisca si decoreaza cu boabele de zmeura. Presara cu zahar pudra si voila! Tortul e gata, usor, varatec si delicios. Iar daca ti-a mai ramas sos de fructe, il poti servi alaturi de feliile de tort.
6 Comments
Zino!ce-mi faci tu mie acuma!!!
Grozav de bun!
Si eu am facut cu cu visine…
dar tare as papa din asta,ador zmeura!si pentru ca sunt prima si cu voia ta am sa-l incep eu si tot cu voia ta ma servesc cu o felie mare,ca am de unde!!! :)))
Multumesc unei zine harnice!
ia cat vrei, Mariana! avem pentru toata lumea! 🙂
Doamna zână a eficienţei,
Vă scrie cu lacrimi în ochi şi saliva înnodată în barbă o pseudo gospodiniţă.
Am reuşit de-am dat de cap la reţeta de marinat carne pentru pulpe/aripi/ piept picant southerner style. (cam cum e puiul de la KFC)
Problema e că habar n-am cum să fac fulgii de porumb/ pesmetul să steie pe carne când o bag la cuptor. Şi nu-mi place. Fiindcă încerc să fac cât mai puţin problematic pentru ficat/ vase/ colesterol etc.
– Reţetă carne:
– pt cca 750 g carne
– 1 ceapă medie – rasă
– o lingură de usturoi ras
– un ardei iute tocat (cu sau fără seminţe)
– o linguriţă piper (alb, verde, negru, dar să fie şi un ”pinch” de roşu)
– puţină zeamă de lămâie
– un strop de curry – la alegere
– liantul poate fi iaurtul, maioneza de casă sau uleiul.
Se pisează puţin ardeiul iute cu usturoiul, să devină o pastă omogenă, se adaugă ceapa rasă, piperul, iaurtul (sau maioneza sau uleiul), se drege de zeamă de lămâie, se adaugă curry.
În amestecul ăsta se pune carnea la marinat, minim 30 min.
Pentru cei cu gusturi mai orientale, se poate pune mentă proaspătă, ghimbir şi coriandru pisat în amestec.
Pentru dependenţii de capisceină, se mai pune o lingură zdravănă de paprikă în pesmet/ fulgii de porumb pentru crustă.
Dar cum faci să ţină crusta de carne dacă nu prăjeşti în baie de ulei ci vrei să faci la cuptor?
http://zanaeficientei.wordpress.com/2010/07/14/crunchy-oven-baked-drumsticks-va-sa-zica-ciocanele-pane-la-cuptor/
Draga belle, poate te ajuta link-ul de mai sus.
Săru mâna doamna Zână! Sună bestial cu muştarul ăla! Înseamnă că n-au avut destulă zeamă ca să adere fulgii şi pe urmă şi-au lăsat atâta încât s-au lipit de tavă fulgii căzuţi.
PS, făcut azi fusion kimchi. Dacă vreţi vă ţiu la curent cu cum e cu ”mâncă murgule ce-ai mai mâncat”.
PSS: kimchi e un fel de varză murată coreeană făcută cu mere, morcovi, ghimbir, ceapă, usturoi, pătrunjel şi ardei iute.
da, bello, spune-ne cu kimchi. de cand ma tot foiesc si eu sa fac …pretty please!