Postarea de astazi e una dintre cele dupa care stiu ca am sa o iau pe coaja de la puristii gastronomiei, cei pentru care orice cub de concentrat de supa ori alt ingredient prefabricat e a big no-no. Fie, astept tirul lor necrutator cu un calm studiat, ca si cum as fi Eroul Romantic in fata plutonului de executie!
Chiar daca cine se scuza , se acuza, am sa va spun ca am gatit pentru vreo 50 de persoane, asa ca nu am avut timp pentru volute stilistice – am profitat de orice scurtatura posibila. Unul dintre deseturi a fost trifle cu fructe de padure – doua castroane mari. Am sa va dau ingredientele pentru un singur castron – e de ajuns pentru un numar normal de invitati. mai ales daca respectivii cer inca o portie (ceea ce nu ar fi deloc exclus).
Ingrediente
500g amestec de fructe de padure congelate (vi-l recomand calduros pe cel fara capsuni, care nu se decongeleaza gigea)
3 – 4 linguri de zahar brun – dupa gust, in functie de cat de acrisoare sunt fructele
1 pachet de 400g piscoturi italienesti – probabil ca nu le vei folosi pe toate, depinde de castron
200 ml cafea destul de concentrata
1 lingura alcool -tot dupa gust – cognac, whisky, amaretto – eu am folosit The Balvenie 12 years old, ca asta aveam la indeamana 🙂
1 pachet crema instant de vanilie, pentru prajituri -din cea care se pregateste cu lapte rece, eu am avut de la Dr Oetker
500ml lapte, pentru pregatirea cremei
500ml frisca lichida, de la frigider
4 – 5 linguri zahar pudra -dupa gust
1 lingurita concentrat de vanilie
Pune fructele congelate intr-o craticioara, la foc potrivit. Adauga zaharul brun si amesteca usor. Lasa pe foc pana cand fructele s-au dezghetat, fara a-si pierde forma. Da deoparte sa se racoreasca.
Toarna cafeaua intr-o cutie de plastic sau un bol. Adauga alcoolul.
Pregateste crema de vanilie in conformitate cu instructiunile de pe pachet.
Bate frisca scoasa de la frigider, adaugandu-i spre final zaharul pudra si concentratul de vanilie.
Pregateste un castron de sticla incapator.
Inmoaie delicat cate un piscot in cafea, pe ambele fete. Tapeteaza cu piscoturile astfel inmuiate fundul castronului.
Pune deasupra un strat subtire de fructe de padure – lasa sosul acestora in craticioara, vei avea nevoie de el la final.
Peste fructele de padure, urmeaza un strat de crema de vanilie.
Repeta operatiunea, cu straturi succesive, pana cand ai terminat fructele si crema de vanilie. Ultimul strat trebuie sa fie unul de fructe.
Pune deasupra frisca batuta si picura peste ea sosul ramas in craticioara cu fructe de padure. Gata!
E un desert rapid, lejer, racoritor. Am vazut 2 castroane golindu-se cu viteza luminii si am si martori pentru treaba asta! 🙂 Asa ca nu va sfiiti, bravati pericolul de a va trezi lapidati de cei care iau bucataria prea in serios si avantati-va. Puteti pregati acest trifle cu tot felul de fructe, cu tot felul de creme si cu tot felul de topping-uri, experimentati asadar.
2 Comments
se zice trefle. nu ma lua cu typo din graba, dracu, toti stim macao…
pitice, si trombon stim, nu e problema … ca sa te iert, pune mana si comenteaza pls la postarea aia cu panettone, ca sa mananca si gura mea ceva la Milano.