Zilele trecute am descoperit o reţetă japoneză care face furori pe internet like almost all things Japanese: un cheesecake supersimplu, din doar 3 ingrediente. I se mai spune Japanese cotton cake sau souffle cheesecake. În criză de timp şi de alte idei, am zis să o încerc. Zis şi făcut. Rezultatul a fost foarte gustos – e uşoară, aeriană, nu prea dulce.
Singură observaţie: data viitoare o fac într-o formă mult mai mică în diametru sau dublez cantitatea,dacă folosesc aceeaşi formă. Sau poate încerc una dintre reţetele mai complexe pentru această prăjitură,cu mai multe ingrediente şi cu metode de preparare mai complexe. Însă, pentru clipe disperate, când năvălesc musafirii peste tine şi n-ai chef să le dai aceeaşi îngheţată cumpărată, cu nişte fructe trântite deasupra, este alegerea ideală.
Ingrediente
- 3 ouă – gălbenuşurile separate de albuşuri, albuşurile puse la frigider până când vor fi folosite
- 120g ciocolată albă
- 120g cremă de brânză (tip Philadelphia)
Mod de preparare
1. Preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Unge fundul şi lateralele unei forme care merge la cuptor. Tapetează cu hârtie de copt. (Eu am folosit o formă de teflon rotundă, de vrea 25 cm în diametru. Recomand o formă ceramică, de sufleu, de max. 15cm în diametru)
3. Rupe ciocolată albă în bucăţi şi pune-o să se topească la bain marie, într-un bol aşezat deasupra unei crăticioare cu apă fierbinte. Amestecă, până când ciocolata este complet topită. Dă deoparte.
4. Într-un vas, amestecă bine crema de brânză cu cele 3 gălbenuşuri. Adaugă ciocolată albă topită, amestecă din nou până când compoziţia este omogenă.
5. În alt vas, bate albuşurile până când formează o spumă tare, ca pentru bezea.
6. Amestecă delicat 1/3 din cantitatea de spumă de albuş cu compoziţia de brânză + ciocolată + gălbenuş. Apoi încă o treime şi încă una, pe măsură ce sunt încorporate. Ideea principală este să nu amesteci prea energic, ca să nu scoţi tot aerul din albuşuri.
7. Toarnă compoziţia în forma pregătită. Aşează forma pe o tavă care merge la cuptor. Toarnă în tavă apă, cam până la 1/3 din înălţimea formei de prăjitură. Pune în cuptor cu grijă.
8. Lasă 15 minute la 170 grade Celsius.
9. După primele 15 minute, coboară temperatura cuptorului la 160 grade Celsius şi mai coace încă 15 minute.
10. Opreşte cuptorul. Lasă prăjitura în cuptor încă 15 minute, să continue să se coacă la căldură remanenta.
11. Scoate pe un grătar. Lasă să se răcorească complet. Trece prajitura pe un platou. Pudrează cu zahăr sau acoperă cu un strat subţire de gem de caise şi acoperă cu frişcă bătută.
Voi reveni şi cu o altă versiune, mai complexă, în cel mai scurt timp.
P.S. În altă ordine de idei, n-am mai apucat să fotografiez felia de cheesecake, pentru că s-a mâncat cu viteza luminii. That much for puff & volume! 🙂
P.P.S. Bucăţica minusculă rămasă în dimineaţa următoare a fost şi mai bună, cu nişte felii de căpşună frumos aşezate pe ea, în chip de mic dejun.