Obiecte vechi şi pline de valoare, sfeşnicele sau tacâmurile din argint sunt decoraţiunile perfecte, când vine vorba despre o masă festivă sau de un decor sofisticat. Dar cum nu vrem ca argintăria bunicii să-şi arate vârsta sau, şi mai rău, defectele, e bine să ne ocupăm în mod constant de curăţarea şi întreţinerea ei. Se ştie că expunerea argintului la aer provoacă înnegrirea acestuia, astfel încât simplul risc va deveni motivaţie pentru a curăţa obiectele atent şi corespunzător.

silverware 9

Prevenţia şi curăţarea sunt două procese diferite, dar unul vine în continuarea celuilalt pentru un rezultat optim.

Prevenţia, în cazul argintului, este destul de simplă şi include evitarea contactului între argint şi cauciuc sau anumite feluri de mâncare şi ingrediente (măsline, ouă, spanac, ceapa, oţet, suc de lămâie) , suc de fructe şi fructe în general, roşii, muştar, sosuri de salată sau sare) din cauza efectului coroziv pe care acestea îl au asupra metalului. După fiecare întrebuinţare, obiectele trebuie spălate imediat (cu detergent de vase care nu contine lămâie) şi şterse bine.

Odată curăţate, obiectele din argint ar trebui expuse cât mai puţin la aer. Şi nu din cauza aerului în general, ci a sulfiţilor de hidrogen din aer. Rezultă acea „patină” închisă la culoare, care pătează obiectele din argint doar în straturile superficiale şi are, de fapt, un rol de protecţie al acestora.

Pentru a evita aparitia ei, este recomandată depozitarea lor în pungi de hârtie (dar nu în hârtie de ziar – cerneala tipografică este acidă!) , din material textil sau din plastic, alături de conservanţi speciali (un exemplu ar fi cărbunele) sau în cutii special concepute în acest scop, cu locaşuri speciale pentru fiecare obiect.

În cazul în care obiectele de argintărie sunt expuse într-o vitrină, pentru a le păstra luciul, foloseşte câteva benzi speciale,care abosorb umiditatea sau ceruieşte respectivele piese cu ceară specială, cu ceară de mobilă care nu conţine lămâie şi alte substanţe acide.silverware 3

În ceea ce priveşte curăţarea, găseşti aici mai multe metode de a readuce strălucirea argintăriei tale:

  • Bicarbonatul de sodiu: prepară un amestec de bicarbonat cu apă pe care să-l aplici pe argint. Apoi freacă şi clăteşte. Lustruieşte cu ajutorul unui şervet moale. În cazul în care vrei să înlături petele oxidate şi înnegrite, poţi pune praful pe un şervet umed, cu care să freci argintul până când acesta revine la culoarea originală. Nu uita să clăteşti şi să usuci bine.
  • Folie de aluminiu, praf de copt şi sare. Într-o tigaie tapiţată cu folie de aluminiu toarnă apă, o linguriţă de sare şi una de praf de copt. Lasă amestecul să fiarbă şi apoi pune piesele de argint în tigaie pentru 2-3 minute. Asigură-te că apa acoperă în întregime obiectele. Clăteşte argintul, usucă-l şi lustruieşte cu ajutorul unui şervet moale. Această metodă are avantajul de a curăţa bine chiar şi cele mai complicate modele de argintărie.
  • Pasta de dinţi ajută nu doar în combaterea cariilor, ci şi în combaterea oxidării argintului. Pune pasta pe argint şi freacă cu o periuţă, până când culoarea neagră dispare. Clăteşte cu apă călduţă, nu fierbinte.
  • Poţi utiliza,desigur, şi una dintre substanţele vândute în magazinele de specialitate pentru curăţarea argintului.

silverware 10Pentru a nu deteriora metalul în timpul procesului de curăţare, ai grijă să nu foloseşti obiecte dure, deoarece argintul se zgârie foarte uşor. Evită să utilizezi prafurile abrazive pentru curăţarea suprafeţelor sanitare – şi acestea pot lăsa urme pe obiectele de argint.

De asemenea, nu este o idee bună să îl speli alături de alte obiecte din metal (de exemplu, alături de obiectele din inox). Este recomandată spălarea manuală şi nu cea în maşina de spălat vase, argintul fiind un material dur doar în aparenţă. Mare atenţie la mânuirea obiectelor cu mănuşi de cauciuc, material extrem de dăunător pentru obiectele de argint!

Aerul, umezeala sau aburul deteriorează obiectele din argint. De aceea, curăţarea lor perioadica este obligatorie, dar metoda aleasă depinde aţa de valoarea lor materială şi emoţională, cât şi de modelul fiecărui obiect.silverware 11

În final, nu ezita să foloseşti cât mai frecvent argintăria – nu o uita într-o vitrină sau într-un sertar. Dacă ai un set mare de argintărie, ai grijă să foloseşti tacâmurile sau piesele identice prin rotaţie, pentru ca toate şase uzeze în mod uniform. Bucură-te de frumuseţea şi eleganţa ei cât de des poţi!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.