Baigan Baharata e un fel de mancare cu vinete, cald si condimentat, din regiunea Punjab a Indiei. L- am luat si l-am transformat intr-o salata de vinete, pe care am servit-o cu salata de ardei copti cu marar.  A avut mare succes, nu numai la generatia tanara, ci si la bunicile traditionaliste de Romania (cele care considera salata de vinete facuta cu mixerul un sacrilegiu  – si le dau dreptate!)

Ingrediente

2 1/2 kg vinete – coapte, curatate si tocate mare, cu tocatorul de lemn

1 rosie galbena si 1 rosie …rosie

1 lingura ulei de floarea soarelui + ulei pentru salata

1/2 ceapa tocata

2 catei de usturoi, striviti

1 lingurita turmeric

1 lingurita cumin

2 lingurite garam masala

1 frunza de dafin

1 ardei verde iute, cu semintele scoase si tocat marunt

piper negru

1/2 lingurita boia dulce de ardei

sare de mare

Intr-o tigaie, pune la incins 1 lingura de ulei de floarea soarelui.  Caleste vreo 4 minute la foc potrivit ceapa tocata, apoi adauga usturoiul si frunza de dafin rupta in bucati.  Dupa 1 minut, adauga turmericul, cumin-ul si ardeiul iute tocat si mai caleste inca1 minut.  Daca amestecul e prea ‘uscat’, adauga 1 lingura de apa.  Acum e vremea pentru boiaua dulce si piperul negru si pentru rosiile taiate in cubulete.  Presara si cele 2 lingurite de garam masala si lasa sosul asta sa scada, la foc mic, cateva minute, amestecand din cand in cand. Da deoparte, sa se raceasca.

Intr-un castron, pune vinetele tocate si freaca-le cu ulei, ca pentru o salata obisnuita. Adauga sosul de mai sus, odata ce s-a racit, si amesteca.  Potriveste de sare.  Daca vrei, presara deasupra coriandru sau patrunjel verde tocat.  Serveste cu salata de ardei si cu paine proaspata, cu crusta groasa si crocanta.

6 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      foarte posibil – doar sa ii faci o poza – doua si sa ne-o arati si noua. 🙂

  1. zana draga, probabil ca esti obisnuita (pe buna dreptate) cu laudele, dar nu pot sa ma abtin: reteta asta mi se pare o mi-nu-na-ti-e de vara!
    vreau sa te intreb doar unde gasesti tu condimentele astea exotice, turmeric, garam masala, cumin?
    si de ce o rosie rosie si una galbena? 🙂
    are cea galbena ceva deosebit sau e doar pentru efectul.. artistic?

    • Zana Eficientei Reply

      draga Una, multumesc pentru complimente, nu sunt niciodata suficiente, ca fac provizie pentru zilele alea cand imi dau cu stangul in dreptul 🙂 cat despre condimente, pe unele le gasesc aici (de obicei in magazinele ‘etnice’ – arabesti/turcesti sau la ki-life in Piata Amzei), pe altele le aduc de aiurea. sunt cunoscuta si pt santajul sentimental pe care il exercit cu nerusinare asupra apropiatilor care calatoresc spre destinatii mai mult sau mai putin exotice, pentru a-mi procura astfel de ingrediente.
      si acum la problema rosiilor galbene si rosiilor rosii – cred ca e vorba de ambele aspecte: atat cel ‘artistic’, cat si cel gustativ – rosia galben e mai pulpoasa si mai catifelata, in timp ce a rosie e mai zemoasa si un strop mai acida. insa nu te va pune nimeni la zid in cazul in care folosesti doua de-un fel, te asigur 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.