Intreb: pai sa nu dai tu cu bereta ta impodobita cu pene de pamant? Sa zicem ca ai fi inventatorul aluatului asta, te-ar chema Popelini si ai fi patisierul reginei Caterina de Medici.  Sa mai zicem ca ai fi mesterit un tip nou de aluat, care se usuca pret de cateva minute pe foc, dupa care se rehidrateaza cu ajutorul oualor, si pe care l-ai fi botezat ‘pate a chaud’, asa cum e logic si normal.  Si, dupa toate cele de mai sus, sa vina niste smecheri de secol opsh’pe (unii pe care ii cheama Avice si Careme), sa ii faca si sa ii dreaga nu stiu ce imbunatatiri, apoi sa il re-boteze ‘pate a choux’ ….Ce folos ca din aluatul tau se vor trage o multime de retete delicioase – de la pets-de-nonne (ok, in traducere ar fi ‘partzuri de calugarita’, da’ ele sunt doar niste biete gogosi pripite) la croquembouche, profiterol, eclair-uri, religieuses ori festiva piece montee. Careme se va alege cu faima si aproape nimeni nu isi va mai aminti de tine, biete Popelini …In cinstea ta, italian truditor si aproape anonim, am facut niste prajiturele.  Reteta de megasucces a bunicii o pierdusem, asa ca am recapitulat cu ajutorul lui David Leibovitz si uite ce a iesit.

Ingrediente

250ml apa

1/2 lingurita sare

2 lingurite zahar

90g unt fara sare, taiat in bucatele

135g faina alba cernuta

4 oua mari, la temperatura camerei

Pentru glazura: 1 galbenus batut cu o lingura de lapte

Preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.

Intr-o craticioara, pune apa, sarea, zaharul si untul .  Pune pe foc potrivit si amesteca pana cand untul s-a topit complet.  Ia de pe foc si adauga dintr-o data toata faina, amestecand energic, pana cand aceasta este complet inglobata, iar aluatul se desprinde de pe peretii vasului.

Daca aluatul ti se pare prea moale, il poti pune din nou la foc mic, cam 2 minute, amestecand non-stop.  Apoi lasa-l sa se racoreasca pret de alte 2 minute.  Adauga ouale, unul cate unul, amestecand pana cand sunt complet ‘inghitite’ de aluat.

Pregateste o tava, acoperita cu hartie de copt.  Cu ajutorul a doua linguri, aseaza pe tava gramajoare de aluat, la distanta de cativa centimetri unele de altele.  Unge fiecare gramajoara de aluat cu glazura de ou si lapte.  Da tava la cuptor pentru 35 de minute.  Daca ti se pare ca gogosile se rumenesc prea repede, lasa focul mai mic dupa circa 15 minute.  Cand timpul de copt s-a terminat, lasa usa cuptorului intredeschisa, cu tava inauntru pentru inca 15 minute.  Asta pentru ca gogosile trebuie sa se usuce complet la interior si sa formeze un gol perfect pentru a fi umplut .

Scoate choux-urile din cuptor si lasa-le sa se racoreasca de tot. Taie din fiecare  gogoasa un capac si umple gogoasa cu ce-ti pofteste inima: crema de vanilie, frisca batuta cu zahar si vanilie, crema de vanilie + frisca ori crema de ciocolata. Pe desupra le poti pudra cu zahar ori acoperi cu glazura preferata.

La reteta domnului Leibovitz am o singura observatie – urmand-o intocmai, compozitia a fost un pic prea moale si gogosile rezultate usor aplatizate (data viitoare voi folosi doar 3  – 3.5 oua).  In schimb au fost aurii, usoare si crocante la suprafata, exact asa cum trebuie.  Tot ce ne mai trebuie acum e inconstienta sa lichidam fara drept de apel cele 2 platouri rezultate. 🙂

8 Comments

  1. Multumesc de idee. Azi sau maine ma apuc de treaba si pregatesc surpriza familiei! Ma inspiri every day! Si sa iti zic un secret:eu adun retetele tale intr-o mapa.Acm nu apuc sa fac tot ce vad si mi-as dori insa anul viitor cand ma mut la bucataria mea, voi incerca multe retete!!!!

    • Zana Eficientei Reply

      Cu placere, Lill. Pentru inceputul anului viitor, va pregatesc o surpriza – retetele vor fi mai usor de printat si de pastrat 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.