E ciorba de loboda, fratilor, da’ m-am gandit sa ii dau un nume mai fistichiu, ca sa ma inscriu in trendu’ exotic. Pentru mine, ciorba de loboda inseamna startul spre primavara, asa ca am pregatit-o cu mare voiosie. Am acrit-o cu niste corcoduse de asta-vara, pentru ca in ultima vreme le prefer borsului. Au o acreala mai putin agresiva, mai placuta.
Ingrediente
2 linguri ulei de floarea-soarelui
4 legaturi de loboda, spalate in cateva ape, curatate de cozile groase, frunzele tocate in fasii
3 legaturi de ceapa verde, curatate, spalate, tocate
1 morcov + 1 bucata de telina, curatate si date pe razatoare
1/2 ceasca de orez (in cazul meu brun, ca mancam healthy), spalat in cateva ape si scurs
1 portie de corcoduse congelate (va dati voi seama cam cate, din poza de mai jos)
1.5 l apa fierbinte sau supa limpede de legume
putina zeama de lamaie, daca nu vi se pare indestula acreala corcoduselor
sare
smantana si ardei iute, pentru servit
Pune corcodusele congelate intr-o craticioara, adauga apa cat sa le acoperi si pune la fiert, pe foc mic.
Intr-o oala, pune la incins uleiul. Adauga ceapa verde tocata si las-o sa se inmoaie vreo 2 minute, la foc potrivit. Adauga morcovul si telina rasa si lasa inca 2 minute pe foc, amestecand. Vine acum randul orezului – amesteca-l cu legumele si continua sa amesteci cam 1 minut, sa nu se lipeasca.
Toarna deasupra apa/supa de legume si lasa sa clocoteasca la foc scazut, cam 10 – 12 minute, sa se fiarba orezul. Adauga loboda tocata si continua sa clocotesti cateva minute.
Intre timp, ia de pe foc corcodusele, scurge-le de zeama prin strecuratoare, deasupra unui castron (nu cumva sa arunci zeama!). Zdrobeste si paseaza apoi corcodusele, astfel incat pulpa sa treaca in zeama, iar in strecuratoare sa iti ramana doar samburii.
Pune pulpa pasata+ zeama din castron in oala cu ciorba si amesteca. Gusta de acreala si la nevoie, adauga putina zeama de lamaie. Potriveste si de sare, apoi serveste fierbinte cu smantana (daca nu postesti) si ardei iute.
4 Comments
Zina, ce Eficientza e asta? Unde e leushteanul? LEUSHTEANUL unde e?
Leustean la ciorbo de lobo???? Never in my life! 🙂 🙂
Tare buna, mie imi place loboda. Nu am acrit niciodata cu corcoduse, e tentanta reteta ta.
Maria Elena, de cand am descoperit ca pot congela corcodusele nu prea mai am treaba cu borsul – acreala lor mi se pare mai delicata, mai putin agresiva decat cea a borsului.