Sa-mi explice si mie cineva cum se poate asa ceva: am in curte doi pruni, la distanta de cativa metri unul de altul. Zilele trecute am constatat ca prunele dintr-unul dintre ei erau brusc coapte si incepusera sa cada. In acelasi timp, in celalalt pom, fructele sunt verzi si acre. Nici nu mi-a venit sa cred pana cand nu am incercat una dintre prunele coapte: dulce, zemoasa, perfecta. Si cum m-am trezit brusc cu un cos plin de pune, ce era sa fac – am facut un clafoutis, adica un fel de budinca frantuzeasca de fructe.
Ingrediente
500g prune coapte, desfacute in jumatati si curatate de samburi
2 linguri zahar brun
30g unt
125ml lapte
125ml smantana dulce pentru frisca
1 lingurita esenta de vanilie sau apa de flori de portocal
4 oua
170g zahar tos
1 lingura faina
zahar pudra, pentru decorat
Toarna laptele, smantana si esenta de vanilie intr-o craticioara. Pune la foc mic si lasa sa fiarbacam 1 minut, apoi da deoparte sa se racoreasca.
Intr-un castron, bate ouale cu zaharul tos, pana cand obtii un amestec spumos si usor. Adauga faina, putin cate putin. Acum toarna in castron si compozitia de lapte cu smantana si bate usor. Da deoparte.
Pune untul taiat in bucatele intr-o forma termorezistenta si forma in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Cand untul s-a topit si face spuma, scoate forma din cuptor si distribuie in ea prunele, cu coaja in sus. Presara cu zaharul brun si da la cuptor pentru 5 minute. Ia forma din cuptor si toarna in ea compozitia de clafoutis. Din nou in cuptor, pentru circa 40 – 50 de minute, pana cand clafoutis-ul are o crusta rumena. Cand e gata, lasa sa se racoreasca putin, acopera cu zahar pudra si serveste alaturi de niste inghetata de vanilie. Si poate imi explica si mie, totusi, cineva, chestia cu prunele …:)
4 Comments
Zina : acelaști soi?
dap, acelasi soi. foarte ciudat…
One was a male, the other a female. Not sure which was which… 😛
interesanta ipoteza – atunci ala caruia au inceput sa-i cada prunele e male, ca n-a mai avut rabdare 🙂