Trei dovlecei / Se leganau … intr-un sertar de frigider. Si se tot leganau saracii, de vreo cateva zile, fiindca uitasem complet de ei. Impinsa de vinovatie, m-am hotarat sa le fac dreptate astazi, cu un fel de budinco-placinta tocmai buna sa ne duca cu gandul la vaaaara, la vacaaanta, la vaaaluri …
Ingrediente
3 dovlecei potriviti, taiati in felii groase, cam de-un centimetru
1 lingura ulei de masline
2 catei de usturoi, zdrobiti
3 fire ce ceapa verde tocate
1 lingura cimbrisor proaspat, numai frunzele, tocat
5 oua batute bine
2 linguri parmezan ras
1 cana branza feta, faramitata
100 ml lapte batut sau smantana
140g faina cernuta
1.5 lingurite praf de copt
1/2 lingurite sare
piper negru macinat
1/4 lingurita tabasco (optional)
1 cutie de 400g pulpa de rosii, scursa prin strecuratoare, deasupra unui castron – cu sucul rezultat gasiti voi ce sa faceti
Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.
Unge usor cu ulei o tava dreptunghiulara (cam 20X30 cm) si tapeteaza-i fundul cu hartie de copt.
Intr-o tigaie, pune la incins uleiul, apoi adauga ceapa verde, usturoiul si cimbrisorul tocat – sa se caleasca cateva minute, la foc potrivit, cat sa se infuzeze uleiul cu aromele bune, fara sa se prajeasca. Adauga feliile de dovlecei, amesteca bine si mai lasa vreo 5 minute, tot amestecand – sa se inveleasca dovleceii in ulei, sa se inmoaie putin. Se vor patrunde complet la copt, asa ca nu-i nevoie sa se pleosteasca complet. Da deoparte, la racorit.
Intre timp, ia un castron incapator si pune in el: ouale batute, laptele batut, parmezanul ras si branza sfaramata. Asezoneaza cu piper negru si (optional) cu 1/4 lingurita tabasco. Cerne deasupra faina, praful de copt si sarea, apoi amesteca bine, sa se omogenizeze. Rastoarna in castron si continutul tigaii cu felii de dovlecei, cu tot cu uleiul cel bun. Amesteca din nou.
Toarna compozitia in forma pregatita. Intinde deasupra pulpa de rosii si mai presara putin piper si frunzulite de cimbrisor. Da la cuptor pentru 45 minute. Scoate de la copt, lasa sa se racoreasca si taie in patrate. Serveste alaturi de o salata verde cu lamaie. M-am linistit! Daca maine ma iau cu diversa treaba si nu apuc sa postez nimic, stiu ca v-am lasat bine hraniti!
7 Comments
Arata superb!
Nu? Si mie mi-a placut ca e colorata 🙂
Imi place reteta,sigur am sa o fac si eu.
Si,imi place si de tine ca est foarte sofisticata.
Multumesc frumos, Vasi! 🙂
nu pot sa nu-mi exprim admiratia fata de aceasta placinta care contine dovlecei si parmezan si oo, si care arata cum arata. si daca mai e si bagheta zaneasca care face vaaaaluri… 🙂
(eu ma joc de cateva zile cu niste retete „crud vegetariene, gen”, sa vedem care pe care cucereste. m-am inteles foarte bine cu o pasta de broccoli cu avocado, lamaie si o tara de usturoi)
interesante retetele astea crude …broccoli crud? nu m-am gandit, dar n-are cum sa fie rau. 🙂
si eu eram reticenta la broccoli crud, dar e f. ok 🙂