Nu stiu de ce nu gatesc mai mult couscous.  Gustul neutru il face un  ‘suport’ ideal pentru cele mai diverse arome si ingrediente, iar modul de preparare este simplissim.  De data asta, l-am atasat unor pulpe de pui la cuptor (cu un sos despre care voi povesti in zilele care urmeaza), iar rezultatul a fost excelent.

Ingrediente

150g couscous

180ml apa (aprox) clocotita

un pumn de stafide blonde

un pumn de caise uscate, taiate in bucatele mici

un pumn de seminte de floarea-soarelui, curatate

un pumn de menta proaspata, tocata

1 praf de turmeric

2 salote tocate marunt

1 lingura de ulei de floarea soarelui

sare, piper, fulgi de chili

Intr-un castron suficient de mare, pune couscous-ul, apoi toarna deasupra apa clocotita in care ai dizolvat turmericul. Acopera si lasa sa se umfle, pret de 15 – 20 minute.

Intre timp, incinge uleiul intr-o tigaie si adauga salotele tocate.  Caleste la foc potrivit, cam 5 minute.  Adauga semintele, stafidele si caisele uscate, picura deasupra vreo doua lingurite de apa si mai lasa pe foc inca doua minute, amestecand.

Cand couscous-ul e gata, adauga salotele + fructele uscate, menta tocata si asezoneaza cu sare, piper si fulgi de chili. Lasa sa mai stea cateva minute, ca aromele sa se amestece bine si serveste.  Nu stiu cum se zice ‘pofta buna!’ in araba, da’ mai puneti si voi mana pe-uun dictionar, in timpul pe care l-ati economisit cu reteta mea cea rapida. 🙂

 

17 Comments

  1. no … si acu’ tre sa astept sosu’. Oooook, il adaug la lista cu aluatul de tarta! 😉
    Oricum, apropo de couscous, stiu ca mincam cu miel si cu caise uscate si era superb sosul, insa nu am reusit niciodata sa-l fac desi ma laud ca daca gust ceva de citeva ori ma descurc sa reproduc. Precum inginerul chinezzzzzz.

      • Evident. Ori credeai ca am gasit inelul Arabelei si am invatat instant araba? Pai nu mi-a iesit asta nici cand am avut nevoie sa explic despre reteta marocana de lamai murate. :))

        • Zana Eficientei Reply

          lamai murate vreau sa fac si eu, la cererea publicului de acasa – sper ca nu ai scris-o toata in araba 🙂

  2. Cus-cus fac des,o bunatate;este de cind ma stiu mincare cu specific rominesc,mami nu avea internet si legaturi cu strainatatea!

    • Eu nu am aflat de pe net,ci dintr-un film 😉 Atunci am aflat pentru prima data de couscous,inainte nu stiam….:P

  3. ah, ce idee buna! stiu si eu o salata cu couscous, buna de tot si rapida! reteta o am de la mama care o are de la televizor de acum multi ani. a classic, as putea deja zice 😀

    • Zana Eficientei Reply

      clasic, intr-adevar. si foarte versatil. am o reteta de desert cu couscous – o voi experimenta in curand

  4. „Si francezii mananca mult couscous si tabouleh”
    am ras juma de ora! mai exista francezi in franta?

    doamna zana, vreau sa stiu si eu unde se gaseste blestemata aia de menta.
    la cora am gasit doar ciocolata cu menta si cred ca e greu sa o extrag din ciocolata.

    • Zana Eficientei Reply

      domnu piticu’, menta se gaseste la metro, la megaimage si la mine in curte. cora nu frecventez. cat despre ciocolata cu menta, confirm, eu incerc in fiecare seara sa extrag cate ceva din ea, dar in afara de vreun kil in plus pe cantar, altceva nu am reusit sa obtin.

  5. cristiangheorghe Reply

    ”un pumn de mentă proaspătă, tocată”. Hmmm… Să-mi fie cu iertare dar menta prefer să o frec decât să o pun în mâncare. Mint rubbing is good.

  6. Pingback: Sos de barbecue marocan | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.