Sa o luam cu inceputul: bine v-am regasit! Dupa o lunga si agitata (pentru mine) pauza, am revenit si sper sa ma vedeti tot mai des pe aici de acum inainte.  Odata cu Craciunul, mi-am reluat indatoririle de Zana, indatoriri care insotesc perioada sarbatorilor de iarna.  Oricat de ostenita as fi fost, nu puteam sa las flamanzi asa multime de cetateni cu asteptari mari si burti care protestau zgomotos de foame.

Voua celor rabdatori, care ati mai trecut pe la barlogul Zanei din cand in cand, voua celor pofticiosi, voua prietenilor acestui blog va spun din tot sufletul: Craciun fericit!

Si acum, reteta care m-a readus pe drumul cel bun al bucatarelii: un cheesecake cu biscuiti Oreos!

Ingrediente

Pentru blat:

275g biscuiti Oreos, pisati marunt de tot

50g unt topit

Pentru umplutura:

600g branza crema (Philadelphia)

250g zahar tos

300 ml smantana

1 baton de vanilie (taiat in lung, scoase boabele cele mici si negre cu varful unui cutit)

4 oua

175g biscuiti Oreos, rupti in bucati potrivite

Pentru glazura:

ciocolata amaruie, topita in bain marie

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Tapeteaza o tava dreptunghiulara (cam 20X30 cm) cu hartie de copt, astfel incat sa fie acoperit fundul si laturile.  Intr-un castron amesteca biscutii Oreos pisati si untul topit, pune amestecul pe fundul tavii si preseaza cu o cana sau un pahar, astfel incat sa obtii un blat de grosime uniforma.  Da la copt pentru 12 minute.  Scoate din cuptor si lasa sa se racoreasca putin.

Redu temperatura cuptorului la 160 grade Celsius.  Intr-un castron, omogenizeaza cu mixerul intreaga cantitate de branza, sa ai o crema cu consistenta uniforma.  Adauga zaharul, smantana si vanilia si amesteca din nou.  Adauga pe rand ouale si mixeaza pana cand se omogenizeaza.  La final, pune in castron si biscuitii rupti in bucati – amesteca delicat, ca sa nu ii sfarami prea tare.  Toarna umplutura peste blat si pune in cuptor pentru vreo 35 – 40 minute.  La final, umplutura trebuie sa tremure usor cand misti tava.  Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca, apoi pune la frigider.

A doua zi, topeste ciocolata in bain marie. Scoate tava din frigider, taie cu grija prajitura in bucati cat o inghititura mai zdravana si aseaza bucatile pe o foaie de pergament.  Cu o pensula de silicon, badijoneaza prajiturelele cu ciocolata, lasa sa se intareasca, acopera cu folie de plastic si pune din nou la frigider, pana in momentul in care le pui pe masa. Din momentul in care le-ai pus pe masa, eu zic sa cronometrezi in cate secunde vor disparea cu toate de pe platou. Nu vei avea prea mult de asteptat, iti garantez!