Hai sa va spun mai intai cum arata chestiunea: nimic dulce in casa. Intelegeti dimensiunea dezastrului? Nimic, zero, nada! Nu tu o cutie cu Mon Cheri, nu tu ceva biscuiti Jaffa cu portocale. Nici macar un After Eight storcosit prin fundul dulapului.
Situatia era gravissima, se impuneau masuri drastice. Dupa ce am rontait, de nervi, ultimele alune dintr-o punga uitata de vremi, am trecut la actiune. Daca e bal, bal sa fie! Cu ciocolata, cu unt, cu zahar. Am fost nevoita sa fac praji, sa fie clar. Fortata, impinsa de la spate, santajata. In orice caz, daca va intreaba cineva, asa sa spuneti ca au stat lucrurile, bine? Mersi. De iesit, au iesit niste chestii crapate la suprafata, moi si ciocolatoaso-delicioase in interior, pudrate cu zahar si … prea putine (vreo 20). Dupa momente de gandire si studiu intens, am decis: crapatzele moflicioase sa le fie numele! Reteta originala e aici, in caz ca va intereseaza denumirea oficiala.
Ingrediente
175g ciocolata (eu aveam amaruie d-aia napraznica, cu peste 80% cacao, dar cred ca ies la fel de bine si cu una mai blanda), rupta bucatele
4 linguri de unt (cica ar trebui fara sare, eu am pus ce-am avut in frigider)
150g zahar tos
2 oua
1/2 lingurita esenta de vanilie
175g faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
60g zahar pudra
Puneti vasul de bain marie peste apa care fierbe. Cum care vas de bain marie? Pai nu v-am rugat acu’ vreo cateva zile sa va duceti la ikea sa va cumparati? Poftim? N-ati avut timp? Siiiigur ca da… si marmota…Ma rog, atunci folositi un castron care rezista la caldura. Aruncati inauntru ciocolata bucatele si untul. Lasati sa se topeasca, amestecati de cateva ori, pana se omogenizeaza. Dati deoparte, sa se racoreasca.
Intr-un alt castron, combinati faina, praful de copt si sarea. Separat, in al treilea castron – sper ca aveti trei castroane in casa 🙂 – bateti ouale cu zaharul, cam 2 minute, pana obtineti o crema aerisita, galben deschis.
Dupa ce s-a racorit ciocolata topita, o adaugati usurel peste ouale cu zahar. Amestecati bine. Adaugati esenta de vanilie. Amestecati iar. Adaugati faina cu praful de copt si sarea. Iar amestecati – o sa iasa o compozitie destul de vartoasa. Dati la frigider cel putin 1 ora si jumatate – astia cu reteta spun ca ati putea sa o uitati acolo si 2 zile – sa se intareasca si mai si.
Inainte sa treceti la faza cu coptul, preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius. Acoperiti tava cu o foaie de hartie speciala. Scoateti compozitia de la cuptor, luati cu lingura din ea si formati, intre palme, niste bile de ca. 4 centimetri in diametru. Fiecare bila o tavaliti bine prin zaharul pudra, apoi o turtiti usor, cu podul palmei, pe tava. Lasati ceva spatiu intre ele, se mai labarteaza la copt.
Dupa ce ati umplut tava, dati la cuptor cam 12 – 15 minute, sa se intareasca marginile, iar miezul sa ramana molicel. Cand sunt gata crapatzelele, le lasati sa le racoreasca in tava vreo 5 minute, apoi le treceti pe un gratar, sa se raceasca de-a binelea. Pana se racesc, puneti si de-o cafea, ca merg brici impreuna.