Azi primiti o reteta prelucrata dupa Sanda Marin – in versiunea originala dovleceii sunt umpluti cu un amestec care contine branza de vaci. Cum insa branza de vaci romaneasca (aia de pravalie) a semanat mult timp cu un fel de creta pisata amestecata cu apa, am imbunatatit reteta cum am crezut eu de cuviinta, ca umplutura sa fie mai onctuoasa. Imi place din cauza contrastului interesant dintre dulcele dovlecelului si saratul umpluturii parfumate cu marar.
Ingrediente
4 dovlecei tineri, de marime potrivita
1 cutie de branza cottage (tnuva, ca e cea mai adevarata)
2 oua
50 – 75g branza telemea veche , data pe razatoare
1 lingura de faina, cu varf
1 pumn de marar verde tocat
sare, piper
putin pesmet
smantana si /sau parmezan ras, pentru servit (optional)
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Ia o forma de sticla termorezistenta si unge-o cu putin unt.
Taie capetele dovleceilor. Despica fiecare dovlecel in doua, pe orizontala, apoi scobeste fiecare jumatate, ca sa faci loc umpluturii.
Opareste cateva minute jumatatile de dovlecel sau fierbe-le putin la abur, sa se inmoaie usor. Scoate bucatile cu grija, sa nu se rupa si scurge-le intr-o strecuratoare.
Intr-un castron, bate bine branza cottage, telemeaua rasa, ouale si faina. Adauga mararul tocat si potriveste de sare (cu grija, ca ai si telemeaua in compozitie) si piper. Umple fiecare jumatate de dovlecel cu aceasta compozitie. Nu te speria daca umplutura e usor lichida. Aseaza cu grija jumatatile de dovlecel in forma usa cu unt. Presara putin pesmet peste fiecare dovlecel. Da la cuptor cam 30 de minute, pana cand au facut o crusta rumena si bombata. Serveste cu smantana deasupra. Sunt la fel de buni si a doua zi, presarati cu putin parmezan in loc de smantana si pusi cateva minute in cuptorul fierbinte, pe grill.