Pffuai, ce calduri….Imi vine sa fac si eu ce facea Coana Mare la vremuri de canicula. Va sa zica, atunci cand curata castraveti pentru salata, isi punea capetele lor pe ceafa si pe frunte. Dupa siesta, se trata cu o lingura de serbet de lamaie in apa rece ca gheata (da, trebuia sa lasam tzutzuroiul sa curga, ca in ‘Gaitele’), iar spre seara nu refuza un spritz aburit. Cand veneam de la joaca, murdari ca niste porci, ne baga direct in dus si ne freca cu o perie groaznic de aspra, dupa care ne dadea cu lavanda pe la incheieturi. Impotriva muscaturilor de tantari avea un remediu sigur: otet amestecat cu sare grunjoasa, pus pe noptiere in fiecare seara. Iar de mancare, pupam mai ales salata de vinete cu ardei copti si telemea ori ciorbe reci de legume.
In amintirea ei si-a vacantelor de vara d’antan, am facut o salata de vinete ‘pe stil nou’. Cu vinetele coapte in cuptorul electric, asa cum o povesteste Andreea pe ‘Dimineti insorite’. Super-metoda, simpla si chirurgical de curata, cu rezultate excelente!
In rest, dupa cum am mai zis, quiche-uri pana la neputinta – in cazul asta una cu jambon, cascaval si arpagic verde.
Si, in loc de serbetul Coanei Mari, un mojito domesticit, fara alcool – doar lime, zahar brun, menta in exces, apa minerala si muuuuulta gheata.
5 Comments
Mi-a placut la nebunie…trezeste amintiri asemenea !
aseara am ajuns acasa de pe campii si mi-e pofta de tot ce e bun de mancare,am pus de-o supa de legume,tort nor (ca toata lumea a plans dupa el) care e acum la cuptor si miroase demential,gratar ca asa doreste poporul cu salata.Mi-a fost tare dor de voi,
‘gratar cu salata'(de rosii cu mult zeama!) e motto-ul sezonului !
Otet amestecat cu sare grunjoasa pentru tantari? Grozav. Dar, pentru dummies, amestecatura asta ti-o pui sub nas pe noptiera ca sa alunge tantarii, nu-ti dai cu ea dupa ce te-au muscat nu? :)))))
ba da, chiar asa, iti dai cu ea dupa ce ai fost muscat, ca sa nu te mai manance. inainte de asta, tacticos, faci trei cruciulite cu varful unghiei pe muscatura 🙂 🙂 🙂