Aşa-i trebuie celei sau celui care – ştiind ce a păţit în alţi ani – se entuziasmează şi decide că e bine să „taie porcul” (pe din două) cu alţi membri ai familiei. Adică să cumpere jumătate de porc „din ăla de ţară, hrănit numai cu lucruri naturale, alergat pe pajişte, masat cu ulei de cocos şi pus să asculte Bach şi să bea Veuve Clicquot” . Aceea / acela se va trezi cu jumătate de congelator ocupat cu pachete de carne, despre care nu va mai ştii nici ce parte a porcului o reprezintă, nici dacă sunt din porcul de anul trecut sau din ăla de acum cinci ani. Asta pentru că tranşarea propriu – zisă, pe secţiuni anatomice şi depozitarea în apărătura frigorifică s-au produs într-o stare euforică pe bază de ţuică de prună şi de nostalgie de genul „Mais ou sont les conchons d’antan?”. Dar, aşa e viaţa şi les jeux sont faits. Cam ca la Loto 6 din 49, bagi mâna în congelator, scoţi o pungă, o pui la dezgheţat şi mai vezi tu pe urmă. Eu am văzut o bucată de fleică. Şi m-am răzbunat pe ea în felul descris în cele care urmează.
Ingrediente
- cam 1 kilogram şi jumătate de fleică de porc
- 400 ml cidru de vin acidulat, sec (poţi folosi vin alb sec, însă cidrul îi dă un gust fructat special)
- 3 linguri sos se soia light
- 3 linguri marmeladă de portocale
- câteva fire de rozmarin proaspăt, tocate mărunt
- 5 căţei de usturoi, feliaţi
- sare, piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
- Înţeapă fleica de porc, pe toate părţile, cu vârful cuţitului.
- Într-un castron încăpător, amestecă toate ingredientele pentru marinată,
- Aşează bucata de carne în marinată, acoperă castronul cu folie de plastic, apoi pune-l în frigider pentru 24 ore. Întoarce carnea de câteva ori sau, pur şi simplu (dacă eşti leneş ca mine), zgâlţâie castronul uşurel, cât să se bălăcească bine carnea în marea de bunătate lichidă.
- Preîncălzeşte cuptorul la 215 grade Celsius.
- Transferă fleica de porc într-o tavă care merge la cuptor. Toarnă deasupra marinata.
- Pune tava în cuptor. E important ca, în această fază, să stai cu ochii pe friptură şi să o tot badijonezi cu sosul din tavă, până când se rumeneşte frumos.
- Coboară temperatura cuptorului la 170 grade Celsius, acoperă tava cu folie de aluminiu şi lasă 60 de minute, să se pătrundă carnea încetişor. În timpul ăsta, scoate tava din cuptor de vreo 2 – 3 ori, ridică uşor folia şi mai scaldă carnea cu câteva linguri de sos.
- După o oră, scoate folia şi lasă friptura vreo 5 -10 minute în cuptor, să facă o crustă frumoasă.
- Serveşte fleica de porc – dacă vrei, nu e musai, dar e bun – cu o salată de roşii cu ceapă şi oregano, alături de nişte crutoane aurii din bagheta integrală, prăjite în puţin ulei de măsline cu cimbrişor. Nu de alta, dar ar fi păcat să se piardă bunătate de sos de la friptură plus zeama delicioasă a salatei de roşii. Ştiţi voi, aia pe care nu se bate nimeni, atunci când rămâne pe fundul castronului.