Într-o zi, stăteam eu şi mă zgâiam în sertarul cu verdeţuri al frigiderului. Şi – what else is new? – cum stăteam eu aşa cugetânda, am realizat că am prea multă ţelină tijă. Ditamai căpăţâna verde, proaspătă şi parfumată. Acum, ţelina asta e vegetală cu dichis, are aromă puternică şi nu o poţi arunca vraişte prin mâncăruri, că devine dominantă şi omoară orice altă pretenţie de gust. Nu îţi rămâne decât să o faci pe ea steaua spectacolului şi să îi pui reflectorul în ochii cei verzi. De unde şi reţeta care urmează, sănătoasă şi gustoasă.

Ingrediente (pentru 2 porţii zdravene)

160g paste integrale (fusilli, în acest caz)
1 tijă de ţelină proaspătă + 20g frunze de ţelină
50g de migdale întregi
40g parmezan de calitate (bucată, nu rumeguş din ăla alb la pungă)
1 lingură de migdale feliate
sare
piper negru, proaspăt măcinat
ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

1. Rumeneşte migdalele întregi într-o tigaie bine încinsă. Atenţie, să nu se ardă. Dă deoparte să se răcorească.
2. Pune pastele la fiert, conform instrucţiunilor de pe cutie, în multă apă cu puţină sare şi o ligurita de ulei de măsline.
2. Spală tijă de ţelină şi frunzele sub jet de apă rece. Pune frunzele încă ude şi tija tăiată în bucăţi în vasul robotului de bucătărie / blender-ului.
2. Adaugă parmezanul rupt în bucăţele şi migdalele întregi rumenite. Toarnă deasupra 6 linguri zdravene de ulei de măsline extravirgin. Mixează până când obţii o cremă aproape omogenă. La nevoie, dacă amestecul e prea dens, mai adaugă ulei şi puţină apă de la fiertul pastelor. Asezonează cu sare şi piper negru.
3. Rumeneşte uşor, în tigaie, migdalele feliate.
4. Scurge pastele şi serveşte cu sos pesto şi migdale feliate, prăjite. Picură deasupra încă puţin ulei de măsline. Poftă bună de tot!

P.S. Dacă îţi mai rămâne sos, îl poţi păstra într-un borcan, la frigider, cu un strat de ulei de măsline deasupra. Merge de minune la salate şi la bruschette cu prosciutto şi parmezan. Merge şi gol, cu pâine, zice lacoma de mine.

fusilli-pesto-sedano-1

fusilli-pesto-sedano-2

fusilli-pesto-sedano-4

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.