Unul dintre cele mai ademenitoare şi de poftă de mâncare stârnitoare mirosuri din bucătărie este cel de gratin sau budincă cu caşcaval şi smântână. Când vremea face glume din astea deplasate cu noi, trecând de la aproape 30 de splendide grade cu soare la 10 zgribulite grade cu ploaie, o astfel de reţetă îţi aminteşte că a mai fost şi altă dată frig şi, după o porţie zdravănă din minunatul amestec de legume şi sos alb, parfumat, viaţa arată mult mai promiţător. Dacă pui la socoteală şi faptul că garnitura asta merge strună cu o bucată de friptură de miel la cuptor, ai de ce să zâmbeşti în aceste momente cenuşii, de final de weekend.

Ingrediente

  • 125ml supă limpede de legume
  • 200ml smântână lichidă pentru gătit
  • 150ml lapte 3,5%grăsime
  • 1 căţel de usturoi curăţat şi zdrobit
  • 1 frunză de dafin
  • Puţin unt, pentru uns forma
  • 800g cartofi curăţaţi şi tăiaţi în felii subţiri
  • 2 fire de praz bine spălate şi tăiate în felii subţiri
  • 175g şuncă tăiată în bucăţele mici (optional)
  • 85g caşcaval tăiat în bucăţele mici
  • Sare, piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

  1.  Într-o crăticioară, toarnă supa, laptele şi smântâna lichidă, adaugă usutroiul şi frunza de dafin şi pune la foc potrivit. Atunci când amestecul începe să fiarbă, ia de pe foc şi lăsă deoparte, pentru ca lichidul să se aromatizeze cu fain şi usturoi.
  2. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Unge bine cu unt o formă de ceramică termorezistentă de 2 litri.
  3. Amestecă în formafeliile de cartof cu prazul feliat şi şunca (dacă ai folosit) şi întinde amestecul frumos, într-un strat.  Toarnă deasupra amestecul de supă, smântâna şi lapte.  Aşează frunza de dafin în mijlocul formei. Asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat. Presară deasupra caşcavalul tăiat bucăţele.
  4. Pune forma de ceramică pe o tavă de cuptor, pentru a nu murdări cuptorul în cazul în care compoziţia dă pe dinafară sau stropeşte.
  5. Acoperă formă cu folie de aluminiu şi dă la cuptor pentru circa jumătate de oră.  Încearcă cu vârful unui cuţit cartofii, ca să verifici dacă a început să se pătrundă. Îndepărtează folia şi lasă la cuptor,să se rumenească frumos, pentru încă 35 – 45 minute.  Cu o lingură, stropeşte legumele  – din timp în tmp – cu sosul din formă, până când sunt toate făcute.  Scoate din cuptor şi lasă să se răcorească 15 minute înainte de a servi.

În fotografiile de mai jos, veţi vedea gratin-ul servit cu castraveţi în saramură şi chifteluţele de mai deunăzi. Aşa cum spuneam la început, dacă pui alături o friptură la cuptor, te asigur că nu se vor încăiera între ele.  Mai ales dacă le împaci şi cu un pahar de vin roşu sec.

gratin cartofi 1

gratin de cartofi 3

gratin de cartofi 2

gratin de cartofi 4

1 Comment

  1. Smaranda Vornicu Reply

    pai poti face de Paste, ca tot vreme din asta yuhuhuu se pare ca vom avea

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.