N-am sa fac amukeke. Asta se mananca la micul-dejun, cu sos de arahide, in Uganda. Nici dangmyeon, niste taietei coreeni. Si nici ofokuimo, un desert japonez. O sa fac ceva din cartofi dulci, dar o sa fie o supa. Si asta nu numai pentru ca, intr-un clasament foarte stiintific si foarte complicat, cartoful dulce a fost leguma premianta ca si beneficii nutritive: contine beta-caroten (in special cartoful cu miez portocaliu), fibre, proteine, vitamina A si C, fier si calciu. O fac pentru ca ne place tuturor, chiar si carnivorului meu de copil.
Ingrediente
4 – 5 cartofi dulci (yam) cu miez portocaliu
2 linguri de ulei
1 ceapa mica, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 lingurita de chimen macinat
1/2 lingurita fulgi de chili
1 cub supa de legume
1.5 litri apa clocotita
sare, piper
crutoane, seminte de dovleac fara coaja, suc de lamaie
Curata cartofii dulci de coaja si taie-i in bucati potrivite. Toarna uleiul intr-o oala, incinge-l. Caleste cateva minute ceapa, la foc potrivit, pana cand devine translucida. Adauga usturoiul, caleste inca 1 minut. Presara chimenul macinat si mai lasa pe foc inca un minut. Pune bucatile de cartof dulce, amesteca bine, pune capacul si inabusa.
Toarna apa fierbinte in oala, marunteste cubul de supa de legume si presara-l deasupra. Adauga fulgi de chili, potriveste de sare si piper, da focul un pic mai mic si lasa sa fiarba usurel vreo 20 de minute. Da deoparte, sa se racoreasca. Mixeaza, in blender sau cu mixerul de mana. Toarna in boluri, serveste cu crutoane sau seminte de dovleac decojite, prajite putin in tigaia uscata si adauga suc de lamaie. Ia o lingura si la atac, ca e voie, chiar si in post.